Câţi bani ies din cultivarea rubarbei

Un sociolog din Târgu Mureş a înfiinţat, la Nadeş, prima plantaţie de rubarbă din România.

În urmă cu trei ani, sociologul Mircea Munteanu înfiinţa plantaţia, cu rădăcini aduse din Germania, dar care nu s-au adaptat, în totalitate, la condiţiile de climă.  Acum, cultivă rubarbă pe o suprafaţă de 7.000 mp, fără a utiliza niciun fel de îngrăşăminte.

Pentru această toamnă, Mircea Munteanu şi-a propus să ajungă la o plantaţie de câteva mii de bucăţi pe care să le cultive în câmp deschis sau să le vândă celor interesaţi să pornească o astfel de afacere, despre care afirmă că este una rentabilă.

Mircea Munteanu a explicat, pentru wall-street.ro, că investiţia iniţială a presupus achiziţia plantelor, care au costat 1.200 de euro, şi cheltuieli de întreţinere şi plantare, până în prezent bugetul alocat ridicându-se la aproximativ 6.000 de euro.

Din cauza neadaptării soiurilor aduse din Germania, până acum investitorul a recuperat doar jumătate din investiţie.

“Rubarba în sine este o afacere rentabilă. De pe o singură plantă poţi culege între 2,5 şi 3 kg de peţiol pe an. Pe un hectar cultivi în medie 10.000 de plante, iar pe un kilogram poţi obţine în jur de un euro. Asta înseamnă la un calcul simplu 20.000 de euro pe hectar pe an. În plus, rubarba necesită lucrări minime, nu este atacată de dăunători, iar zece ani tot recoltezi”, a mai spus Mircea Munteanu.

Producţia obţinută la Nadeş este vândută cu 4 lei pe kilogram, printre clienţi numărându-se restaurante, fabrici de dulceaţă sau persoane care sunt interesate de un astfel de business.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata