Câţi bani opreşte banca din salariu. Doar cardul “mănâncă” până la 135 de lei

În România, încasarea salariului prin card este o operaţiune care înghite lunar până la câţiva zeci de lei. Și asta din cauza comisioanelor precum cel de administrare a contului, a celor de retragere sau de virare a banilor. Oferta băncilor arată că doar cheltuiala cu posesia cardului  poate ajunge anual până la 135 de lei, fără a lua în calcul costurile cu tranzacţiile, scrie yahoonews.ro.

Costurile ridicate au atras atenţia şi preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Acesta a afirmat, marţi, că respectivele comisioane de utilizare a cardurilor bancare sunt excesive şi nu reflectă costurile.

Oficialul este de părere că nivelul acestora este prea mare, fiind prea scump faţă de ceea ce ar fi justificat din punct de vedere economic.

În acest context,  vă prezentăm cardurile de salariu cu cele mai mici şi cele mai mari costuri,  respectiv cheltuiala anuală generată de contul curent, cu card de debit ataşat.

În funcţie de bancă, un posesor de card de debit poate plăti anual până la 135 de lei, la care se adaugă comisioane precum cel de retragere de la ATM sau cel pentru încasările intra sau interbancare.

Banca Transilvania are un card de debit cu costuri anuale zero, fără a percepe comision de deschidere cont sau de administrare, potrivit unui site de calcule financiare.

Atunci când primiţi salariul, banca vă opreşte însă comision de încasare intra sau interbancar, în funcţie de la banca de la care se face plata. De exemplu, comisionul intrabancar pleacă, în funcţie de suma încasată, de la 1,5 lei, pentru sume mai mari sau egale cu 50 de lei  şi poate ajunge până la 8 lei, pentru sume mai mari de  50.000 lei.  Atunci când plata se face interbancar, comisionul pleacă de la 2,7 lei şi creşte până la 18 lei.  Comisionul de retragere numerar perceput în cazul acestui card este de 0,4%.

Un card de debit de la Banca Feroviară are un cost anual de 12 lei. Banca nu percepe însă comision de retragere numerar de la ATM-urile proprii şi nu taxează nici incasările intra sau interbancare. De asemenea, nu sunt taxate nici plăţile intrabancare sau interbancare, mai mici sau egale cu 5.000 de lei.

Dacă alegeţi un card de salarii la Marfin Bank, costul anual al acestuia creşte la 15 lei. În ceea ce priveşte comisioanele, acestea sunt de 0% la retragerile numerar de la ATM-urile băncii. De asemenea, banca nu percepe comision nici în momentul când primiţi salariul, pentru încasările inter sau intrabancare.

Dacă aveţi cardul de salarii la Volksbank, atunci costul total pe an se va ridica la 27 de lei. Retragerea de numerar de la bancomatele proprii nu este comisionată, dar în schimb sunt taxate încasările interbancare, cu 3 lei pentru sume mai mari sau egale cu 10.000 de lei, cu 5 lei pentru cele între 10.000 şi 50.000 de lei şi cu 10 lei pentru cele mai mari de 50.000 de lei.

La Garanti Bank, cheltuielile anuale ale cardului de salariu se ridică la 30 de lei, fără a avea însă comisioane de încasare intra sau interbancare, atunci când vă primiţi salariul.

La polul opus, cele mai costisitoare carduri de salarii se găsesc la UniCreditTiriac Bank, care generează o cheltuială anuală de 135 de lei sau Piraeus Bank, cu cardul de debit care îl costă pe posesor 130 de lei pe an.

La UniCreditTiriac Bank, pentru contul curent şi cardul ataşat, cea mai scumpă este taxa de administrare, care se ridică la 45 de lei anual. Acesteia i se adaugă un comision lunar de 7,5 lei, pentru administrarea contului.  Atunci când veţi primi salariul, fie  din contul aceleiaşi bănci sau a unei alte bănci, veţi fi comisionat cu 1 leu.  Și retragerea de numerar de la bancomatele băncii este comisionată cu  0,1%.

Dacă aveţi cardul de salariu la Piraeus Bank, atunci veţi plăti anual 130 de lei, numai taxa de administrare ridicându-se la 100 de lei.

Retragerile de numerar de la ATM-urile băncii se taxează cu 0,2%, iar încasările intrabancare sunt zero,   în timp ce cele interbancare pornesc de la 2 lei pentru sume mai mici sau egale cu 5.000 de lei şi ajung la 5 lei pentru sumele mai mari sau egale cu 50.000 de lei.

Printre cele mai costisitoare carduri de salarii este şi cel de la Leumi Bank, care generează o cheltuială anuală de 104,95 lei şi o taxă de emitere card de 16,75 lei.

Retragerile de la ATM-urile băncii sunt taxate cu 0,3%. Încasările intrabancare sunt gratuite, dar cele interbancare sunt comisionate cu 3 lei pentru cele mai mici sau egale cu 500 de lei, 7 lei pentru cele cuprinse între 500 şi 50.000 de lei şi 10 lei pentru cele mai mari sau egale cu 50.000 de lei.

Problema comisioanelor mari nu se întâlneşte doar în România, ci şi în alte state europene.Acest lucru face ca până la sfârşitul anului, Parlamentul European să aibă în plan aprobarea regulamentului care vizează nivelul acestor comisioane.

“În România, reducerea comisioanelor se va face cel mai probabil mai devreme decât la nivel european, deoarece proiectul de lege în acest sens ar putea să fie adoptat până în vară”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata