Cătina albă rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole: Un bucovinean a investit 1.000 de euro şi acum câştigă anual de zece ori mai mult

Pe o piaţă tot mai aglomerată a culturilor agricole de nişă, cătina albă continuă să deţină un loc fruntaş în privinţa profitului obţinut la hectarul de plantaţie. Dacă unii cultivatori vorbesc de profituri garantate de 10.000 de euro/ha pentru cultura intensivă, povestea unui economist din nordul Moldovei ne confirmă că se pot obţine bani frumoşi investind bani puţini într-o plantaţie de cătină albă, procesând şi comercializând apoi pe cont propriu toată recolta, scrie agrointel.ro.

Afacerea cu cătină albă pornită de Mihai Manoilă este localizată în nordul Moldovei, pe dealurile din zona Comunei Brăeşti, Botoşani, iar producătorul este mândru că a reuşit să creeze una devărat brand local pornind de la această cultură de nişă.

Pentru familia Manoilă, aventura cu cătina a început acum 10 ani, dintr-o pură întâmplare.

“Mergând la piaţă, am găsit pentru prima dată cătină la un bătrânel. L-am întrebat ce este şi de unde o aduce. Mi-a spus că vine cu ea din zona de munte a Bucovinei. M-a uimit spunându-mi că are 80 de ani, deşi eu nu îi dădeam mai mult de 60. Acesta a fost motivul pentru care m-am hotărât să cumpăr de la el şi să încerc acest fruct. După aceea am luat decizia de a merge în Bucovina pentru a vedea unde şi în ce condiţii creşte această plantă”, a povestit pentru Agrointeligenţa Mihai Manoilă, despre cum a luat naştere afacerea Moldofruct Bucovina.

Odată ajuns în Bucovina, cultivatorul a descoperit că nu are nevoie de mult teren pentru a înfiinţa o plantaţie de cătină albă. “Având pământ la ţară, aproximativ un hectar şi jumătate, m-am gândit că ar fi bine să încep să îmi cultiv eu propria cătină”, mărturiseşte economistul.

Materialul săditor nu l-a cumpărat, ci şi l-a produs singur, selecţionând cătină din cultura spontană a moldovei.

”Procesul de selecţie a durat 3-4 ani. Am ales puieţii masculi de cei femelă, după care am facut materialul din 9 puieţi femelă şi un mascul. Astfel, în anul 2010 am reuşit să plantez 70 de ari cu 1.100 de plante. Când m-am apucat, nu ştiam nimic despre agricultură, aşa că am încătat totul singur, de la zero”, ne-a spus bucovineanul despre modul în care a reuşit singur să îşi facă materialul săditor. Cultivatorul a subliniat faptul că întregul proces presupune o informare temeinică, dar că nu trebuie să fi neapărat horticultor pentru a face asta.

  • Soiuri de cătină

La noi în ţară se găsesc două feluri de cătină: cea albă care este de culoare galben-portocalie şi cătina roşie de culoare roşu închis. “Calităţile nutritive şi conţinutul în vitamine şi substanţe active este acelaşi. Cea albă este mai răspândită la noi, fiind mai rezistentă. Nu are dăunători şi nu este pretenţioasă nici la tehnologie. Cătina roşie nu se cultivă se găseşte doar în flora spontană” a declarat pentru Agrointeligenţa cultivatorul.

 

  • Lucrări tehnologice minime

Cultura de cătină albă nu este deloc pretenţioasă şi nu necesită mult timp pentru întreţinere. Din punct de vedere vegetativ cătina nu are vulnerabilităţi. Cultură se pretează la orice tip de teren, este utilizată în zonele de deal şi munte pentru a fixat terenul. Poate fi cultivată şi în zone de umezeală excesivă dar şi în zone predispuse la secetă.

Citește și
1 Comentariu
  1. Miscanthus Romania spune

    Înfiinţarea unei culturi de Miscanthus Giganteus începe să fie luată în considerare de un număr din ce in ce mai mare de fermieri ca o opțiune alternativă pentru culturi arabile pentru anul ce urmează. Plantezi o data si recoltezi in fiecare an, timp de 25 de ani!

    Afla mai multe: miscanthus.com.ro/ro/page/despre-miscanthus-6
    ‪#‎miscanthus‬ ‪#‎iarbaelefantului‬ ‪#‎plantaenergetica‬ ‪#‎energyplant‬ ‪#‎peleti‬ ‪#‎ardere‬ ‪#‎incalzire‬ ‪#‎biomasa‬ ‪#‎ideeafacere‬

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata