Cazanciuc: Încrederea în justiţie se construieşte greu; politicienii să fie mai reţinuţi când discută de justiţie

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat cu prilejul aniversării Zilei Justiției că schimbarea mentalităților, încrederea în justiție, în instituțiile statului se construiesc greu iar o condiție esențială este ca oamenii politici să fie mai reținuți atunci când discută de sistemul judiciar.

„Există mecanisme interne de control și verificare, instituții independente, care au atribuții de a verifica activitatea judecătorilor și procurorilor, CSM, la fel cum există și căi de atac în instanțe. Trebuie să lăsăm aceste instituții să-și îndeplinească atribuțiile, să nu pronunțăm noi, cei de afară, sentințe la adresa judecătorilor și procurorilor, dar nici să nu punem etichete pe cei care sunt chemați să răspundă la un moment dat în fața legii înainte ca ei să fie condamnați definitiv de o instanță”, a afirmat ministrul duminică.

El a susținut că trebuie, în același timp, să se înțeleagă că respectarea angajamentelor internaționale asumate în numele României este o chestiune de principiu, de încredere și că nicio relație de colaborare, cu atât mai puțin una între state, nu se poate construi în lipsa ei.

„În proiectele noastre avem nevoie și de sprijinul Parlamentului, care trebuie să susțină solicitările sistemului de justiție și să intervină, poate cu mai multă rapiditate, atunci când sunt transmise propuneri pentru corectarea și îmbunătățirea cadrului normativ”, a susținut Cazanciuc.

Ministrul a adăugat că este convins că între cele trei puteri ale statului nu există diferențe de viziune cu privire la drumul pe care România trebuie să-l parcurgă, dar că este cu certitudine nevoie de un dialog mai deschis, mai aplicat pentru o viziune comună asupra pașilor ce trebuie făcuți.

Evenimentul prilejuit de Ziua Justiției a fost organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul Curții de Apel București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata