Cazul filmului „The Interview”: De ce Coreea de Nord are dreptate să fie supărată

Filmul „The Interview”, care tratează satiric o tentativă de asasinat asupra liderului nord-coreean Kim Jong-un, a provocat reacția dură a Phenianului și un atac cibernetic împotriva Sony Pictures, companie de producție și distribuție de film și televiziune, care a renunțat în cele din urmă la difuzarea peliculei. Cotidianul The Washington Post analizează în ce măsură sunt sau nu îndreptățite reacțiile stârnite de acest film.

Pelicula spune povestea a doi jurnaliști, interpretați de Seth Rogen și James Franco, care obțin aprobare pentru un rar interviu cu numărul unu în ierarhia nord-coreeană. Aceștia sunt recrutați de Agenția Centrală de Informații (CIA) pentru a-i folosi în misiunea de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Într-un comunicat publicat online de mass-media de stat, Coreea de Nord a reacționat cu duritate față de realizarea acestui film, calificând intolerabilă difuzarea lui în Statele Unite și catalogându-l drept cea mai nedeghizată acțiune de terorism și război menită să răstoarne sistemul social al Coreii de Nord.

Pornind de la subiectul filmului, ziarul american propune un exercițiu de imaginație, și anume că această farsă de asasinat a fost realizată nu la Hollywood, ci în Coreea de Nord sau la Moscova, și liderul asasinat în film este președintele Statelor Unite.

Sau că filmul a fost făcut de Iran, iar liderul asasinat este prim-ministrul Israelului. Că acolo unde ‘The Interview’ se bazează pe stereotipuri despre izolaționismul ridicol, dar terifiant al Coreii de Nord, ipoteticul film imaginat face glume despre afro-americani și evrei — poate despre incompetența unui președinte de culoare la Casa Albă sau despre dreptul Israelului de a exista.

Fapt care nu ar fi deloc amuzant, comentează Justin Moyer, semnatarul articolului. Versiunea nord-coreeană, rusă sau iraniană a filmului ‘The Interview’ ar fi numită rasistă sau antisemită, după caz. Și unii ar putea spune chiar că îi încurajează pe psihopați.

Oricât de mult îi place Hollywoodului să arate că-i urăște pe ‘băieții răi’ — Lenin, Stalin, Mao, Ho Chi Minh, Pol Pot, Slobodan Milosevic, Saddam Hussein, Osama bin Laden — foarte rar, dacă s-a întâmplat totuși vreodată, le-a imaginat până acum moartea înainte ca aceasta să se întâmple în realitate.

Altfel, de ce nu a putut fi făcut în 2002 filmul ‘Zero Dark Thirty’ (‘Misiunea: 00.30 A.M’., 2012), cu niște detalii inventate despre moartea lui bin Laden? Poate pentru că uciderea unui astfel de lider țintește prea departe și filmul ar purta vina pentru posibile viitoare acte teroriste. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: bbc.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata