CCR a decis: Alegerile locale vor avea loc într-un singur tur

Curtea Constituţională a României a respins miercuri, 4 mai, sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care şi cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat miercuri că din punctul de vedere al Curţii alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur şi a arătat că, deşi mai sunt înregistrate încă 30 de dosare pe aceeaşi temă, practica nu se va schimba de la o zi la alta.

„Din punctul nostru de vedere, da (n.r. — alegerile locale vor fi organizate într-un singur tur pe 5 iunie). Tocmai (n.r. — CCR) s-a pronunţat astăzi. Nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare până astăzi, venite cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”, a explicat preşedintele CCR, după anunţarea deciziei.

El a spus că decizia judecătorilor este „foarte clară pentru toată lumea”.

CCR a respins miercuri sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care şi cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată la Tribunalul Bucureşti de jurnalistul Liviu Avram şi vizează dispoziţiile art. 50 alin. (2) şi art. 101 alin. (2) şi (3) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că excepţia pe art. 50 s-a respins ca neîntemeiată, iar cea pe art. 101 ca inadmisibilă.

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede că „pentru funcţia de primar candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti”.

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alin. 3 se precizează că, „în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata