CCR a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte

Curtea Constituțională a României (CCR) a confirmat vineri, 21 noiembrie, cu unanimitate, rezultatele la alegerile prezidențiale și a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte.

„Am verificat documentele primite de la BEC. Nu s-au constatat impedimente în confirmarea rezultatului alegerilor. Deci, au fost confirmate rezultatele alegerilor și în a doua hotărâre domnul Klaus Iohannis a fost validat în funcția de președinte al României. Urmează ca la ora 12,00 să aibă loc ședința de înmânare a hotărârii președintelui ales al României”, a afirmat Zegrean.

El a precizat că i-a invitat pe cei doi președinți — cel ales și cel în funcție — la această ședință, dar și foști judecători de la CCR. „Cutuma este așa la toate ședințele de felul acesta”, a completat Zegrean.

Șeful CCR a subliniat că președintele nou ales intră în funcție după depunerea jurământului, dar a adăugat nu știe când va avea loc acest eveniment.

Zegrean a menționat că nu l-a invitat pe premierul Victor Ponta, ci doar pe președintele în funcție al României.

Președintele CCR a reiterat că nu au fost probleme în documentele analizate care să fie luate în considerare pentru eventuale modificări sau schimbări ale rezultatului.

„Sigur că este un moment special. Nu de multe ori în viață ai ocazia să verifici dosare prin care a fost ales președintele României. Nu este doar pentru mine (un moment special — n.r.), ci pentru toți colegii mei care au lucrat la aceste dosare”, a precizat Zegrean.

El a informat că o să ofere cuvântul ambilor președinți, dar va depinde de aceștia dacă vor face declarații.

„Nu am șampanie. Protocolul nu permite. Nu am bani pentru așa ceva”, a spus, glumind, șeful CCR.

Pe de altă parte, el a spus că preferă să nu discute despre votul din diaspora, adăugând că s-a vorbit foarte mult despre acest lucru.

„Noi nu am fost sesizați. Noi vorbim numai despre acele lucruri cu care suntem sesizați. Nimeni nu ne-a sesizat cu votul din diaspora”, a afirmat președintele CCR.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obținut 54,43% (6.288.769 voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie, iar reprezentantul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi), potrivit procesului-verbal final privind rezultatul votării, publicat pe site-ul Biroului Electoral Central.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 11.719.344, adică 64,10%.

Numărul de alegători care s-au prezentat la urne înscriși în listele electorale permanente a fost de 10.042.721. Cei care au votat în altă secție de votare decât cea în care au fost arondați conform domiciliului — 1.569.668, iar numărul total al celor care au votat utilizând urna specială a fost de 106.955 persoane.

Din voturile exprimate, 1,41% au fost nule, adică 166.111.

Potrivit rezultatelor finale furnizate de BEC, numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne în străinătate a fost de 379.116. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata