CCR: Dispoziţii din Legea educaţiei privind posibilitatea titularizării cadrelor netitulare calificate, neconstituţionale

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi că sunt neconstituţionale dispoziţiile din Legea educaţiei naţionale care prevăd posibilitatea titularizării cadrelor didactice netitulare calificate care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani.

CCR a luat joi în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 253 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale, excepţie ridicată de Constantin Ştefania Sidonia în Dosarul nr. 11432/3/2012 al Tribunalului Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.

„Cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Tribunalului Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal”, se arată într-un comunicat al CCR transmis joi.

Art. 253, declarat neconstituţional, prevede: „Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a prezentei legi, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/o catedră devin titulari ai şcolii respective dacă: a) se certifică viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. oltea45 spune

    De ce ar fi necostitutional acest articol?
    Cadrele didactice care se titularizeaza dau un concurs national, trebuie sa obtina note peste sapte.. Dau examen in fiecare an pentru a obtine un post viabil intr-o scoala .Sunt un profesor care a obtinut intotdeauna note peste sapte, si in sfarsit am prins un liceu cu post viabail( am luat un 8,70) am asteptat ceva timp… Ganditi-va ca multi dintre noi avem exeprienta la catedra, cat sa mai asteptam,…. speram intr-o sansa in fiecare an. Nu va dati sema , ca dam examene de obtinerea gradelor, cursuri de formare ca asa ne cer directorii( pe banii nostri unele),Nu ar fi corect cand in alte institutii bugetare nici vorba de examen, numai prin „spate” se rezolva posturile, examenele noastre sunt transparente….Ca un director prefera un cadru sau nu e alceva…el raspunde pentru calitatea invatamantului in scoala sa…Unii avem o varsta ..si ani de zile dam numai examene, examene..nu noi suntem vinovat de calitatea invatamantului sa stiti dragii nostri ca daca mai sunt rezultate cat de cat mai bune datorita unor profesori care pun suflet, si cei care mai suntem unde suntem ne place munca cu elevii,pe vremuri era o meserie respectata , de ce domnii de la Curtea Constitutionala au gasit de cuviinta sa o declare necostitutionala, cand in Romania daca ar fi luate toate legile la puricat…ce sa mai vorbim
    Domnilor de la CCR ,acuma si de posturile cadrele didactice va legati??!!! alceva nu mai e da facut in tara noastra..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata