CCR: Interdicţia de 3 ani din Legea ANI, aplicată la orice funcţie eligibilă, nu doar celei deţinute

Interdicția de a ocupa a funcție pe o perioadă de trei ani în cazul celor declarați incompatibili sau în conflict de interese se aplică tuturor funcțiilor eligibile prevăzute de Legea 176/2010, și nu doar funcției deținute la momentul respectiv, este interpretarea dată sintagmei „aceeași funcție”, în urma unei decizii de joi a CCR, au declarat  surse judiciare.

CCR a statuat, potrivit acelorași surse, că sintagma „aceeași funcție” de la art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice se interpretează în sensul „orice funcție eligibilă” dintre cele enumerate la art. 1 din același act normativ, unde sunt prevăzute toate categoriile de persoane, respectiv 39, care au obligația declarării averii și intereselor.

CCR a luat joi în discuție excepția de neconstituționalitate a art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 ridicată de deputatul  Steluța Cătăniciu.

Art. 25 alin. (2) prevede: „Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata