CCR: Preşedintele nu poate fi tras la răspundere pe durata mandatului pentru faptele comise

Președintele nu poate fi tras la răspundere penală pe durata mandatului pentru fapte comise fie înainte, fie în timpul exercitării funcției, iar termenul de prescriere se suspendă, au explicat surse, decizia CCR privind imunitatea șefului statului.

Acestea au spus că președintele beneficiază de imunitate pentru opiniile politice exprimate atât în timpul mandatului, cât și după terminarea acestuia.

Referitor la alte fapte comise, fie înainte, fie în timpul exercitării funcției, acestea nu pot antrena răspundere pe timpul mandatului, timp în care prescrierea este suspendată. Potrivit Constituției, singura excepție în care președintele poate fi pus sub acuzare în timpul mandatului este pentru înaltă trădare.

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate a senatoarei PSD Gabriela Firea în legătură cu imunitatea șefului statului, ridicată în cadrul procesului în care aceasta a contestat decizia Parchetului General de suspendare a anchetării președintelui Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.

Curtea a reținut că dispozițiile art. 312, alin. 2 din Codul de procedură penală sunt incidente și în cazul urmăririi penale declanșate împotriva persoanei care ocupă funcția de președinte al României, impedimentul legal temporar care determină acest lucru fiind imunitatea acestuia.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală sunt constituționale în raport de criticile formulate. Curtea a reținut că dispozițiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală sunt incidente și în cazul urmăririi penale declanșate împotriva persoanei care ocupă funcția de președinte al României, impedimentul legal temporar care determină suspendarea urmării penale fiind constituit în această situație de prevederile art.84 alin.(2) din Constituție referitor la imunitatea președintelui României”, se arată întru-un comunicat al CCR postat joi pe site-ul instituției.

Plenul CCR a discutat joi excepția de neconstituționalitate având ca obiect dispozițiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală, potrivit cărora: ”Suspendarea urmăririi penale se dispune și în situația în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană”.

Critica de neconstituționalitate a vizat incidența acestor dispoziții legale cu privire la persoana care ocupă funcția de președinte al României și s-a raportat la prevederile constituționale cuprinse în art.1 alin.(5), care consacră principiul respectării obligatorii a Constituției și a legilor, art.16 alin.(1) și (2) privitor la egalitatea în drepturi a cetățenilor, art.84 alin.(2) coroborat cu art.72 alin.(1) referitor la imunitatea președintelui României și în art.142 alin.(1) privind rolul Curții Constituționale de garant al supremației Constituției.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică instanței care a sesizat — Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția penală.

Argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata