Ce gânduri minunate a lăsat Papa Ioan Paul al-II-lea umanităţii

Liderul Bisericii Catolice l-a sanctificat pe Papa Ioan al XXIII-lea şi pe Papa Ioan Paul al-II-lea, despre care se spune că au făcut multe minuni în timpul vieţii şi după moartea lor.

Papa Ioan Paul al-II-lea a fost unul dintre cei mai iubiţi lideri ai creştinătăţii, mai ales că a contribuit inclusiv la prăbuşirea comunismului.

A răspândit în vizitele sale buna înţelegere între credincioşi şi iubirea faţă de semeni şi a lăsat în urma sa multe cuvinte care merită amintite:

1. Adevărul ne face liberi şi ne permite să ne trăim libertatea pentru a putea atinge scopul ei, fericirea.

2. Oriunde o fiinţă umană este redusă la un obiect al manipulării, de către un director, un şef de magazin, un om de ştiinţă, un politician sau un iubit, are loc pulverizarea unicităţii fundamentale a persoanei umane.

3. Fiecare trăieşte, mai presus de orice, pentru iubire. Capacitatea de a iubi cu adevărat şi nu capacitatea intelectuală este cea mai profundă componentă a persoanei umane. Nu este deloc întâmplător că cea mai importantă poruncă este să iubeşti. O adevărată iubire ne scoate în afara noastră pentru a-l putea afirma pe celălalt, dedicându-ne astfel omului, oamenilor şi, mai presus de orice, lui Dumnezeu.

4. Lucrurile eterne, lucrurile lui Dumnezeu, sunt întotdeauna cele mai simple şi mai profunde.

5. Nu există război sfânt; numai pacea este sfântă.

6. Poporul care trăieşte în inima propriului său grai, generaţie după generaţie, rămâne misterul unui gând nedescifrat până la capăt.

7. Prin intermediul libertăţii mele, eu micşorez distanţa dintre persoana care sunt şi persoana care trebuie să fiu.

8. În orice discuţie despre morală, punctul de plecare îl reprezintă persoana umană, pentru că fiinţele umane sunt singurele capabile de moralitate.

9. Pe de o parte, trebuie să plăteşti întotdeauna un preţ atunci când iubeşti, dar, pe de altă parte, mulţumită lui Dumnezeu, iubirea merită acest preţ.

10. A fi liber nu înseamnă să poţi face ce vrei, ci să ai dreptul să faci ceea ce trebuie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata