Ce se ascunde în spatele afacerilor cu pariurile sportive?

Organizaţiile criminale spală anual peste 140 de miliarde de dolari (100 miliarde de euro) prin intermediul pariurilor sportive organizate la nivel mondial, o cifră care evidenţiază ameninţările care planează asupra integrităţii competiţiilor sportive, estimează un raport publicat joi de Centrul Internaţional pentru Securitate în Sport (ICSS), transmite AFP.

‘Evoluţia rapidă a pieţei globale a pariurilor sportive a condus la creşterea riscului de implicare a organizaţiilor criminale şi a tehnicilor de spălare a banilor’, a declarat Chris Eaton, director pentru integritatea sportului în cadrul Centrului Internaţional pentru Securitate în Sport (ICSS), un ONG internaţional cu sediul la Doha (Qatar).

‘În plus, modificarea naturii pariurilor, prin apariţia unor tipuri mai complexe de pariuri de genul live betting, care potrivit studiului este cel mai vulnerabil, face şi mai dificilă detectarea activităţilor suspecte’, a adăugat Chris Eaton.

Studiul realizat de ICSS împreună cu Universitatea din Sorbona estimează că pariurile sportive, atât legale cât şi ilegale, se ridică la o sumă cuprinsă între 200 şi 500 miliarde de euro.

Însă patru din cinci pariuri sportive sunt plasate în mod ilegal la nivel mondial.

Autorii studiului şi-au concentrat atenţia în special pe Asia, care este responsabilă pentru 53% din totalul pariurilor ilegale. Europa nu este nici ea scutită de critici chiar dacă este responsabilă de 49% din piaţa legală a pariurilor sportive.

În rândul sporturilor, fotbalul şi cricketul sunt cele mai supuse riscurilor de manipulare, în condiţiile în care infractorii încearcă să profite de creşterea rapidă a pariurilor online, care în prezent reprezintă 30% din totalul pariurilor sportive. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. cetateanul spune

    In centrul Focsaniului sunt 4 pe raza de 100m.Magazinele au dat faliment,iar spatiile ramase din centru sunt ocupate imediat de firme de pareuri.Aici isi toaca maruntisul elevii de liceu care isi pun pareu viata.Dupa etnobotanice consider ca acesta este un nou flagel al societatii.Cand autoritatile se trezesc la realitate ca e ceva putred la mijloc .Ce patroni isi permit sa plateasca cel putin 2 angajati si spatial,daca nu e ceva necurat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata