Ce se va întâmpla dacă nu se face nimic pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră?

32

Grupul interguvernamental de experți asupra evoluției climei (GIEC) avertizează că temperatura pe glob va crește cu 4 grade Celsius față de era pre-industrială până la sfârșitul acestui secol dacă nu se reduc emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce va avea consecințe „grave, extinse și ireversibile”, relatează marți AFP.

Conform GIEC, una din principalele consecințe ar fi creșterea nivelului oceanelor. Apele acestora se vor încălzi în continuare și vor deveni tot mai acide, iar creșterea nivelului mărilor va continua într-un ritm și mai rapid, putând merge de la 26 de centimetri la 82 de centimetri, în funcție de emisii, între 1986-2005 și sfârșitul secolului al XXI-lea. Creșterea nu va fi uniformă pe glob.

La o creștere cu 2 grade Celsius a temperaturii mondiale, zone locuite de 280 de milioane de persoane ar fi acoperite de ape, potrivit Climate Central, centru de cercetări din Statele Unite. Aceste schimbări s-ar produce într-un interval de până la 2.000 de ani.

Emisiile de gaze cu efect de seră ar avea ca efect și evenimente meteorologice extreme. Valurile de căldură vor fi mai frecvente și cele de frig — mai rare pe cea mai mare parte a planetei. Schimbările în privința precipitațiilor nu vor fi uniforme: vor fi în creștere în Pacificul ecuatorial, la latitudini ridicate și în regiunile umede de la latitudinile medii și în scădere în regiunile subtropicale secetoase. Ploile abundente vor risca să provoace inundații ce vor face oamenii să își părăsească locuințele, distrugând case și recolte.

O altă consecință ar fi topirea ghețarilor. Volumul global al ghețarilor, cu excepția Antarcticii, ar urma să scadă cu 15-55% în scenariul cu cele mai slabe emisii și cu 35-85% în cazul celor mai ridicate. S-ar putea ca ghețarii din Pirinei să nu mai existe în 2050.

Și banchiza ar intra într-un proces accelerat de topire. Banchiza arctică din timpul verii se reduce și pare tot mai probabil, conform climatologilor, ca Oceanul Arctic să nu mai aibă gheață în 2050.

Biodiversitatea ar fi în mare pericol în cazul în care temperatura terestră ar crește cu 4 grade Celsius. Ar exista riscuri crescute de dispariție a numeroase specii (animale și vegetale), care nu se vor putea adapta destul de repede la noile condiții. În cazul creșterii temperaturilor cu 1,5-2,4 grade Celsius față de ultimii 20 de ani ai secoluluial XX-lea, între 20% și 30% din speciile animale și vegetale ar fi amenințate de dispariție.

Nici consecințele socio-economice nu ar fi neglijabile.

Securitatea alimentară ar fi afectată îndeosebi în regiunile dependente de pescuit, iar în regiunile temperate și tropicale s-ar înregistra scăderi ale randamentelor cerealiere (grâu, orez, porumb). În zonele subtropicale secetoase ar scădea resursele de apă potabilă, în schimb în alte regiuni ar exista risc crescut de inundații, alunecări de teren și furtuni. În cazul creșterii temperaturii globale cu 4 grade Celsius s-ar intensifica deplasările de populație și ar crește riscurile de conflicte pentru accesul la resurse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata