Ce tip de mașină să închiriezi?

4

Închirierea unei mașini poate fi un proces puțin derutant pentru cineva care nu este obișnuit cu această variantă. Deși, ar putea părea simplu să închiriezi o mașină în funcție de marca ei, de fapt, lucrurile stau puțin altfel. Companiile de închiriere auto folosesc, uneori, o clasificare specifică a mașinilor, în categorii. Este o practică mult mai des întâlnită decât clasificarea în funcție de mărci sau modele specifice. 

Când veți intra pe un site să închiriați o mașină, veți putea alege un automobil inclus în una dintre categoriile „compact”, „economic”, sau ”intermediar”. Unele companii oferă selectarea mașinii în funcție de ambele criterii, atât categoria dar și marca. Dacă doriți să vă faceți o idee despre prețurile uzuale pentru mașinile Volkswagen, spre exemplu, intrați pe închiriere auto Cluj.

Clasificare ajutătoare

În funcție de călătorie, de numărul de persoane și de volumul de bagaje, alegeți mașina care vi potrivește. Aceasta poate fi:

Mini – pentru călătorii în oraș, fără bagaje voluminoase și maxim un pasager.

Economic – atât pentru oraș cât și pentru călătorii scurte, în împrejurimi. 

Compact – Pretabilă pentru oraș sau călătorii în apropiere, cu familia și cu bagaje rezonabile. 

Intermediar – Recomandată pentru călătorie în împrejurimi sau la distanță, cu bagaje suplimentare. 

Standard – Călătorii lungi, cu plus de confort. Bagaje suplimentare. 

Premium – Clase superioare, mașini de lux. 

Decapotabilă – Pentru călătoriile de vară, 2 sau 4 persoane, bagaje puține. 

SUV – Călătorii lungi, pe asfalt sau off-road mediu. Generoasă, pentru toată familia, bagaje voluminoase. 

În funcție de tipul de combustibil, mașinile închiriate pot fi cu benzină, cu motorină, hibride sau electrice. 

Mașinile cu benzină sunt recomandate pentru drumuri în oraș sau în împrejurimi, unde viteza este, în general, mică și nu este constantă. 

Mașinile alimentate cu motorină se descurcă bine la drum lung, pe autostradă, unde viteza este, în general, mare și constantă. Pentru aceste condiții de condus, consumul va fi mai mic, iar costurile cu deplasarea vor fi mai avantajoase. 

Mașinile hibrid și cele electrice sunt recomandate, mai ales, în oraș sau pe distanțe mici. Dacă veți închiria o mașină din această categorie, este important să vă stabiliți traseul în funcție de infrastructura de stații de încărcare din apropiere. Deoarece gama este mult mai mică decât la mașinile convenționale, iar tehnologia este relativ nouă, vă puteți trezi în neplăcuta sitație de a rămâne fără baterie și fără nicio posibilitate de încărcare în apropiere. 

Alte informații de ținut minte

  • Pentru închirierea unei mașini, este nevoie de o carte de identitate și de un permis de conducere, ambele valabile.
  • În funcția de vârsta pe care o aveți și de vechimea ca șofer, se poate ca prețul de închiriere să difere. Aceste diferențe sunt date de costurile asigurării, care sunt diferite pentru fiecare categorie de șofer. 
  • La închirierea mașinii, veți semna un contract prin care vă asumați să nu conduceți mașina în stare de ebrietate ori sub influența altor substanțe interzise.
  • Mașina poate fi condusă doar de dvs. și nu poate fi încredințată unui alt șofer.
  • Puteți merge cu mașina, doar, în zona permisă prin contract. 
  • În momentul închirierii, va trebui să achitați o garanție pentru mașină. Aceasta poate avea diferite valori, în funcție de modelul și costul mașinii. La returnarea acesteia, dacă nu există pagube ori daune, garanția vă va fi returnată integral. Dacă se vor constata anumite avarii, contravaloarea acestora va fi scăzută din garanția depusă. 
  • Mașină închiriată nu poate fi folosită pentru transportul de marfă. Și nici pentru transportul de persoane contra cost. 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata