Cea mai înaltă clădire din lume

27

Inaugurată în ianuarie 2010, Burj Khalifa – impresionanta construcție din Dubai, Emiratele Arabe Unite – măsoară 828 metri înălțime și a fost construită pe parcursul a cinci ani.

Lucrările au început la 21 septembrie 2004 și au fost finalizate la 1 octombrie 2009. Inaugurarea oficială a avut loc ceva mai târziu, la 4 ianuarie 2010, în prezența mai multor oficialități, șeicul Dubaiului fiind cel care a deschis ceremonia printr-un foc de artificii fabulos, care a înconjurat turnul până în vârf, un spectacol de lasere și un dans al fântânilor aflate în fața clădirii.

Designul construcției este inspirat din arhitectura islamică, incluzând elemente istorice și culturale proprii regiunii. Turnul este alcătuit din trei elemente, dispuse în jurul unui miez central, iar amprenta la sol are forma literei Y (trei lobi), forma ideală atât pentru hoteluri, cât și pentru construcții rezidențiale, deoarece aceste aripi ale clădirii permit o maximă priveliște exterioară și maximum de lumină naturală în interior.

În interior au fost folosite materiale precum: sticla, oțelul inoxidabil, pietrele șlefuite, argintul, lemnul, pardoseli din travertin, stuc venețian pentru pereți și covoare lucrate manual.

Pentru întreaga construcție au fost folosiți 330.000 de metri cubi de beton, 39.000 de tone de oțel și 26.000 de panouri de sticlă, costurile totale ale proiectului ridicându-se la suma de 1,5 miliarde de dolari. În fiecare zi, clădirea Burj Khalifa are nevoie de 946.000 litri de apă, iar pentru a spăla cele 24.348 de ferestre au fost instalate, în dreptul etajelor 40, 73 și 109, mașini speciale aflate pe niște platforme orizontale.

Burj Khalifa este, totodată, și construcția cu cele mai multe etaje, respectiv 160, cele mai rapide lifturi (18 m/s), cel mai înalt etaj locuit, are cea mai înaltă platformă exterioară de observație, la 452 m (etajul 124), moscheea situată la cea mai mare înălțime (etajul 154), piscina situată la cea mai mare înălțime (etajul 76), restaurantul situat la cea mai mare înălțime (etajul 122) și clubul situat la cea mai mare înălțime (etajul 144).

Turnul poate fi observat de la 95 de km distanță și găzduiește 900 de apartamente private luxoase cu 1,2,3 și 4 camere, situate între etajele 19 și 108, spații de birouri, care ocupă 37 de etaje, hotelul Armani cu 160 de camere, 5 restaurante, piscine și spa-uri, spații de joacă pentru copii, o bibliotecă, un club, o sală de festivități, un magazin — Burj Khalifa Gourmet Market și parcare cu valet. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: REUTERS

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata