Cea mai mare bancă din Rusia a oprit acordarea de împrumuturi în valută persoanelor fizice

Cel mai mare grup bancar din Rusia, Sberbank, a suspendat temporar acordarea de împrumuturi în valută persoanelor fizice dar experţii susţin că celelalte bănci ruseşti nu vor adopta decizii similare, transmite site-ul rt.com.

Instituţiile de creditare din Rusia nu sunt pe punctul de a suspenda acordarea de împrumuturi în valută persoanelor fizice deoarece tocmai au simplificat operaţiunile de creditare, apreciază experţii, care adaugă că decizia Sberbank are mai mult caracter politic.

Banca susţine că decizia de a acorda doar credite în ruble este menită ‘să optimizeze structura actualului său portofoliu şi evoluţia sa stabilă în viitor, în cazul unor fluctuaţii ale cursului de schimb’.

În 2013, Sberbank acordat împrumuturi în valută de 50 milioane de dolari, reprezentând 0,07% din totalul creditelor acordate, a căror valoare se ridică la 68 miliarde de dolari. 90% din împrumuturile în valută au fost pentru consum, 9% au fost credite ipotecare şi 1% pentru achiziţionarea de vehicule.

Adjunctul preşedintelui Băncii Rusiei, Alexey Simanovsky, a dat asigurări că băncile din Rusia nu vor opri creditarea în valută.

‘Decizia Sberbank este una normală deoarece tinde spre simplificare: caută să scape de produsele care nu generează venituri’, a explicat Igor Bulantsev, preşedintele Nordea Bank. Acesta a adăugat că multe bănci ruseşti îşi orientează deja activităţile şi îşi simplifică operaţiunile de creditare.

Totuşi, Bulantsev a dat asigurări că Nordea Bank nu va renunţa la acordarea de împrumuturi în valută.

În 2012, grupul rus Sberbank a plătit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând însă subsidiara din România. Tot în 2012, Sberbank a achiziţionat Denizbank, divizia din Turcia a băncii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata