Cea mai mare seră de sticlă din lume

Sera de flori, cu o suprafață de 1.28 hectare, aflată în ansamblul Grădinile din Golf, din Singapore, și supranumită Domul Florilor, este acoperită în întregime cu sticlă, potrivit Guinness Book of World Records 2015.

Domul florilor, cu o înălțime de 38 de metri, a fost creat în vederea conservării acelor plante care sunt cel mai grav afectate de schimbările climatice din ultimii ani.

În cele șapte grădini construite în cadrul serei, potrivit eturia.ro, sunt reproduse o varietate de tipuri de climă, specifice plantelor din bazinul mediteranean, din sud-vestul Australiei, din Africa de Sud, din America de Sud și din America de Nord.

O altă seră impresionantă, aflată tot în cadrul ansamblului Grădinile din Golf, este sera Cloud Forest sau Pădurea din Nori.

Acoperind doar o suprafață de doi acri, în această seră sunt reproduse condițiile de umezeală și climat rece ce se găsesc în regiunile muntoase tropicale, aflate între 1.000 și 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Aici a fost construit un munte artificial cu o înălțime de 42 de metri, acoperit cu vegetație specifică pădurilor tropicale și din vârful căruia curge o cascadă de 35 m.

Structura imensei sere a fost gândită astfel încât să satisfacă cerințele speciale ale plantelor, conform www.buildersmagazine.ro. Astfel, rezistența celor două corpuri — Domul Florilor și Cloud Forest — este asigurată prin intermediul unei cochilii duble. La interior, aceasta este formată dintr-un caroiaj neregulat de grinzi metalice, care susține sticla și propria greutate, iar încărcările laterale sunt preluate de un sistem de arce.

Arcele împreună cu caroiajul formează un sistem ingenios de rezistență tridimensional, care poate rezista chiar și în fața forței unui taifun.

Geamul special, potrivit unveilworld.com, permite să treacă 64% din lumina disponibilă și admite numai 38% din energia solară. În Domul Florilor este nevoie de o atmosferă mai uscată, în timp ce în Pădurea din Nori aerul are o umiditate crescută.

Serele beneficiază de ventilație naturală, apa de ploaie este colectată și folosită la irigații, iar resturile vegetale sunt arse de un boiler cu biomasă, generând, astfel, energie.

La Festivalul Mondial de Arhitectură din 2012, Grădinile din Golf au fost desemnate construcția anului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata