Cea mai rară specie de păsări din lume

Cu toate că este o specie longevivă, cu o durată medie de viață de până la 60 de ani, Condorul californian (Gymnogyps californianus) a avut de suferit, de-a lungul timpului, din cauza braconajului, otrăvirii cu plumb și a distrugerii habitatului, fiind în prezent cea mai rară specie de păsări din lume.

Condorul californian este o specie de pasăre răpitoare, care se află pe locul doi ca mărime în lume și care face parte din familia vulturilor pleșuvi din America de Nord (Cathartidae). Condorul californian este singurul supraviețuitor al speciei Gymnogyps.

Corpul său are o lungime de 1,2-1,3 m, cântărește între 8 și 14 kg, iar lungimea unei aripi este de 1,1 m. Aceste mărimi sunt atributele masculilor, femelele fiind mult mai mici. Penajul păsărilor adulte este uniform colorat în negru mat, doar partea inferioară a aripilor fiind albă. Spre cap penele sunt scurte, negre și zburlite, și se aseamănă cu un guler poziționat la baza gâtului. Partea superioară a capului și a gâtului sunt golașe.

La păsările tinere, penajul este într-o nuanță maronie, el devenind negru complet abia la vârsta de 4 ani. Ciocul este scurt, robust, curbat, cu partea superioară foarte ascuțită, perfect adaptat să sfârtece prada. Este o pasăre care se hrănește exclusiv cu cadavre, nefiind capabilă să prindă și să ucidă pradă vie.

În perioada clocitului, condorul își face cuibul în crăpăturile stâncilor abrupte, greu accesibile, la marginea peșterilor sau în alte locuri ferite de curenții puternici de aer. Femela depune 1-2 ouă albe în cuib, care sunt clocite 4-5 săptămâni. Masculul este foarte devotat, zboară mereu în apropierea cuibului pentru a păzi ouăle și apoi puii. Perioada de hrănire a puilor ține 7 luni, apoi aceștia își caută prada singuri.

Atunci când se află în zbor, aceste păsări uriașe planează pe curenții de aer până la înălțimi de 4.600 metri.

Numărul condorilor a scăzut dramatic în secolul XX. În urma unui program de conservare a speciei elaborat de guvernul american, au fost capturați, în 1987, toți cei 22 de condori aflați în libertate. Aceștia au fost crescuți în rezervația de animale sălbatice din San Diego și în grădina zoologică din Los Angeles. După ce numărul acestora a sporit suficient, pe la începutul anilor ’90, au fost eliberate treptat, în natură, mai multe exemplare.

Potrivit raportului emis de California Condor Recovery Program, la 31 octombrie 2014, numărul condorilor era de 425 de exemplare, dintre care 219 se aflau în libertate. Aceștia pot fi văzuți doar în zona Marelui Canion și în munții de pe coasta de vest a statului California.

Specia a fost pusă sub ocrotirea legii, astăzi vânatul Condorului californian este interzis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata