Cea mai veche biodiversitate a Terrei a fost descoperită în Gabon

O echipă de cercetători francezi a anunțat descoperirea unor organisme fosilizate într-un depozit sedimentar marin din apropiere de Gabon, care certifică existența pe Terra a unei vieți complexe anterioare cu peste un miliard de ani decât se credea până acum, informează joi agenția EFE.

Este vorba de 400 de fosile de organisme pluricelulare datând de acum 2,1 miliarde de ani și a căror descoperire ‘modifică complet scenariul istoric al vieții pe Pământ’, a informat Centrul Național de Investigație Știință (CNRS) în Franța. Excavările marine lansate în 2008 de o echipă de geologi de la Universitatea din Poitiers (centrul Franței) și de CNRS au permis extracția acestor fosile care ulterior au fost tratate cu o sondă ionică pentru a confirma originea lor organică.

Organismele se aflau în perfectă stare de conservare deoarece, potrivit geologilor francezi, fosilizarea s-a produs în urma unui proces chimic de „piritizare” — un fenomen caracteristic zonelor neaerisite, bogate în hidrogen sulfurat, ce constă în înlocuirea carbonatului de calciu din cochiliile fosile prin pirită. Până acum, fosilele organismelor complexe cele mai vechi din lume datau de acum 600 de milioane de ani, când se credea că viața pe planeta noastră era formată exclusiv din organisme unicelulare, notează CNRS într-un comunicat.

Apariția și diversitatea ecosistemului descoperit în Gabon corespunde apariției oxigenului pe pământ — Marea Oxidare — pe care oamenii de știință o situează în urmă cu peste 2 miliarde de ani. Analiza detaliată, publicată de revista științifică ‘Plos One’, subliniază că organismele din Gabon aveau o componență „moale și gelatinoasă” similară meduzei și o creștere celulară „extrem de sofisticată” pentru acea perioadă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata