Cea mai veche mină din România s-a închis după 156 de ani de activitate

Cea mai veche mină de cărbune din România, deschisă la Petrila în 1859, s-a închis vineri, 30 octombrie, în conformitate cu promisiunile autorităților de la București de a închide minele neprofitabile, transmite AFP.

‘Este un moment trist pentru Valea Jiului, care va marca viața tuturor celor care, la fel ca mine, au lucrat aici’, a declarat directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Aurel Anghel.

Cei câțiva zeci de mineri prezenți la o scurtă ceremonie au păstrat un moment de reculegere în memoria colegilor lor care și-au pierdut viața în diferite accidente miniere. Unul din cele mai grave accidente a avut loc în 2008, când 13 mineri și-au pierdut viața.

Petrila, care este și cea mai adâncă mină din România cu galerii care coboară până la o adâncime de 940 de metri, nu mai avea în ultimele luni de funcționare decât 30 de mineri, față de 5.000 în perioada comunistă.

Mina a atins vârful de producție în anul 1983, când a livrat 1,2 milioane tone de huilă. Comparativ, anul trecut nu a livrat decât 110.000 de tone.

De la căderea regimului comunist în 1989, minele din Valea Jiului au primit subvenții în valoare de mai multe sute de milioane de euro. În 2012, Guvernul român a promis Bruxelles-ului că va reduce treptat ajutoarele de stat acordate minelor nerentabile și se va reorienta spre sursele de energie regenerabile.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, echipamentele de la Petrila, inclusiv un uriaș motor Siemens, care a funcționat fără oprire din 1945, precum și vagonetele utilizate pentru transportul cărbunelui vor fi vândute la fier vechi, în timp ce majoritatea clădirilor, care datează de la începutul secolului XX, vor fi demolate.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) se va ocupa de închiderea a trei mari mine până în luna ianuarie 2018. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata