Ceaiul verde este tot mai folosit în industria cosmetică

Ceaiul verde are o lungă istorie în Asia ca băutură cu beneficii medicinale și, printre alte proprietăți, se spune că este bun și pentru artere, însă acum industria de cosmetice din Germania a descoperit că poate fi și un bun tratament pentru piele, notează agenția DPA.

Ceaiul verde a devenit atât de popular ca ingredient activ în creme încât Christiane Bayerl din cadrul Asociației Profesionale a Dermatologilor din Germania (Berufsverband der Deutschen Dermatologen, BVDD) spune că este „aditivul la modă” al momentului.

Acest aditiv a devenit atât de popular în Europa deoarece, datorită nivelului ridicat de vitamine, minerale și oligoelemente, se spune că are proprietăți vindecătoare benefice pentru piele, explică, la rândul său, Birgit Huber de la asociația producătorilor de cosmetice din Germania (Der Industrieverband Körperpflege und Waschmittel, IKW) citată de DPA.

Acest aditiv este folosit chiar și în unele șampoane pentru a calma pielea iritată a scalpului și curăța părul gras. Ceaiul verde este, de asemenea, un antioxidant care protejează pielea și o ajută să se regenereze.

„Ceaiul verde a fost bine studiat de oamenii de știință și este cunoscut faptul că poate neutraliza radicalii ionici”, a amintit Bayerl, iar acest fapt explică de ce este apreciat în cremele pentru față.

Bayerl a recomandat utilizarea cremelor de ceai verde după expunerea la razele solare pentru a păstra un aspect tânăr al pielii, mai notează DPA.

Clorofila din ceai împrospătează pielea, potrivit Alexandrei Kessler-Kiehn care predă la Școala Norkauer de Cosmetică din Munchen. Cofeina din ceaiul verde netezește pielea, dar nu este eliberată imediat, ci încet, pe parcursul mai multor ore, susține aceasta.

„Spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde își menține toate ingredientele naturale deoarece nu fermentează”, menționează Birgit Huber.

„Unul dintre ingredientele active ale ceaiului verde este galatul de epigalocatechină (EGCG), o substanță chimică din grupa polifenolilor, care este folosită în medicină”, spune Bayerl. Ea afirmă că nu există aspecte negative cunoscute cu privire la galatul de epigalocatechină care a fost testat cu bine ca un ingredient anti-îmbătrânire.

Ceaiul verde are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular al organismului si, de asemenea, este anti-inflamator. Se pare ca, folosit intr-o crema pentru piele, poate preveni aparitia acneei, desi nu exista suficiente dovezi pentru a dovedi categoric acest lucru, scrie DPA.

„Nu se cunoaste ca ceaiul verde sa fi provocat alergii”, a adaugat Huber. Dar, ca orice alt produs, ceaiul verde poate contine conservanti la care organismul uman poate fi alergic.  ” Dar aceasta nu are nimic de a aface cu ingredientele active ale ceaiului verde” a sustinut Kessler-Kiehn.

La fel ca orice alt produs cosmetic, cele care contin ceai verde ar trebui sa fie testate prima data pe o zona mica de piele, din cauza aditivilor pe care le contin.Daca nu exista nicio reactie adversa, ele pot fi folosite apoi pe o zona mai mare.

” In cele mai multe cazuri putem spune ca produsele cosmetice cu ceai verde sunt potrivite pentru toate tipurile de piele”, explica Huber, dar ceaiul verde este deosebit de bun pentru pielea sensibila.

Ea spune ca nu este neaparat necesara achizitionarea de produse cosmetice pe baza de ceai verde pentru a constata beneficiile acestuia, ci pot fi luate pliculete de ceai verde de la prepararea ceaiului, dupa ce s-au racit, si aplicate pe ploape, pentru a reduce fenomenul de umflarea a acestora, noteaza DPA.

Un alt truc este turnarea ceaiului verde rece, peste seminte de in si utilizarea amestecului ca masca pentru piele.

„Astfel, pielea se racoreste si se reimprospateaza”, a explicat Kessler-Kiehn. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata