CEDO: Plecarea Rusiei din Consiliul Europei ar fi un „dezastru politic”

Plecarea unei țări ca Rusia din Consiliul Europei ar constitui un „dezastru politic”, a apreciat joi președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Dean Spielmann, în cadrul unei conferințe de presă ținute la Strasbourg.

‘Un stat membru care ar intenționa să părăsească Consiliul Europei’ sau să denunțe textele CEDO, organismul său judiciar, ar reprezenta ‘un foarte mare eșec pentru protecția drepturilor fundamentale în Europa’, a afirmat Dean Spielmann, potrivit AFP.

‘Acest scenariu ar fi un adevărat dezastru politic’, a adăugat președintele CEDO, răspunzând astfel la o întrebare legată de recentele afirmații ale unor oficiali ruși care au amenințat cu părăsirea de către Rusia a Consiliului Europei, ca reacție la sancțiunile impuse Moscovei în cadrul organizației paneuropene.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis miercuri prelungirea, până în luna aprilie, a suspendării dreptului la vot, în cadrul forului legislativ, pentru cei 18 membri ai delegației ruse, măsură decisă anul trecut după anexarea Crimeii la Rusia.

Șeful delegației ruse, Aleksei Pușkov, a anunțat ulterior că Rusia nu va mai participa la lucrările APCE până la sfârșitul anului și chiar va lua în calcul părăsirea Consiliului Europei. Președintele Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, Serghei Narîșkin, a evocat deja această ipoteză în presa rusă.

Rusia este membră a Consiliului Europei, organizație ce reunește 47 de state, din anul 1996. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata