Cei mai buni piloţi ai Europei se întrec la Campionatul European de Acrobaţie

1

Cei mai buni piloți din Europa vor lua parte, în perioada 23 iulie-2 august, la cea de-a noua ediție a Campionatului European de Acrobație (9-th FAI European Advaced Aerobatic Championships), concursul fiind organizat pe Aerodromul Deva-Săulești de Aeroclubul României împreună cu Federația Aeronautică Română, sub egida Federației Aeronautice Internaționale.

Pentru titlul de campion european se vor întrece 48 de piloți din 12 țări ale continentului: Elveția, Italia, Lituania, Monaco, Luxemburg, Marea Britanie, Belgia, Rusia, Polonia, Franța, Ucraina și România. Țara noastră va fi reprezentată de George Rotaru, Laszlo Ferencz, Andrei Șerbu, Cristian Iorgov și Dan Ștefănescu.

Antrenamentele piloților prezenți la concurs au început de mai multe zile, în perspectiva unei bune prezențe la concurs. Piloții vor trebui să execute patru probe într-un spațiu delimitat sub forma unui cub imaginar cu laturile de 1000 de metri.

‘De câteva zile antrenamentele se desfășoară încontinuu, de la răsărit până la apus. Sunt avioane de înaltă acrobație, iar echipa României este pregătită pentru acest eveniment cu cinci piloți și două avioane. Pentru Aeroclubul României și pentru aviația din țara noastră este o mare realizare pentru că așa află și cei din afară că avem o infrastructură foarte dezvoltată, piloți foarte buni și tradiție în domeniu’, a declarat miercuri pilotul George Rotaru, directorul general al Aeroclubului României.

Piloții au remarcat favorabil condițiile de pregătire puse la dispoziție de organizatori și primirea de care au avut parte.

‘Condițiile sunt foarte bune. Timpul este frumos, am putut să ne antrenăm, să zburăm. Box-ul (spațiul de concurs, n.r.) este foarte bine marcat, deci va fi ușor să zburăm corect. Am fost foarte bine primiți de echipa României, de Aeroclub’, a afirmat pilotul francez Loic Lovicourt.

‘Sperăm să iasă totul bine și să prindem un loc pe podiumul competiției. Vor fi patru probe, între care două sunt necunoscute și le vom primi cu minim 24 de ore înainte. Va trebui să le executăm din prima în acel careu marcat pe sol, de un kilometru pe un kilometru, fără să ne antrenăm. Este o secvență pe care toată lumea trebuie să o facă din prima și cât mai bine’, a spus pilotul român Laszlo Ferencz.

Atmosfera premergătoare competiției este resimțită pe Aerodromul de la Săulești, unde miercuri se făceau ultimele pregătiri, începând cu verificările spațiului în care vor evolua piloții, până la chestiunile care țin de infrastructura organizatorică.

Potrivit organizatorilor, publicul care dorește să urmărească aceste concurs va avea acces în incinta Aerodromului Săulești zilnic, între orele 8 și 22.

‘Vor fi oameni care vor explica publicului ceea ce se întâmplă, iar pentru copii vor fi organizate scurte deplasări la linia de avioane unde le vom prezenta ceea ce doresc să știe. Sperăm că aceste semințe micuțe semănate acum își vor arăta roadele peste 10-15 ani’, a afirmat comandantul Aeroclubului Deva-Săulești, Adel Ștef.

Campionatul European de Acrobație va fi încununat cu o demonstrație aeronautică care va avea loc pe Aerodromul Deva-Săulești sâmbătă, 1 august. Evenimentul va include acrobație aeriana solo și în formație cu avioane și planoare, zboruri cu aeronave ultraușoare motorizate, salturi cu parașuta, balon cu aer cald.

Publicul va putea admira evoluția piloților prezenți la concurs, dar și pe cea a ‘Hawks of Romania‘ — formația de înaltă acrobație a Aeroclubului României care evoluează pe avioane Extra 300.

Vor mai susține demonstrații ‘White Wings’ — formația de acrobație cu planoare a Aeroclubului României, și ‘Blue Wings’ — echipa de parașutism a Aeroclubului României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: aeroclubulromaniei.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata