Cei mai tineri fermieri români şi-au expus proiectele la Bruxelles

Cei mai tineri fermieri din România s-au aflat în aceste zile, la Bruxelles, pentru a-şi expune proiectele, în cadrul celei de-a doua ediţii a Congresului European al Tinerilor Agricultori, care a reunit peste 400 de fermieri din 20 de ţări.

Cei zece tineri români, cu vârste cuprinse între 24 şi 35 de ani, s-au întâlnit totodată cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, cu care au discutat despre proiectele pe care le au şi de la care au primit şi sfaturi pentru viitor.

Corina Cruşint, de 31 de ani, din Harghita, a preferat să lase în urmă viaţa din Cluj şi să revină acasă, alături de părinţi, la ţară. În prezent, ea coordonează o fermă de vaci şi viţei, proiect accesat acum doi ani pe Măsura 114 (Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă), şi în acest an a achiziţionat şi ovine.

„Povestea mea este puţin mai complicată. Animalele erau deţinute de părinţii mei. Eu m-am întors din Cluj Napoca acasă şi mi-am dat seama că în alt domeniu nu pot activa în zona respectivă, pentru că e greu cu locurile de muncă. Şi atunci mi-am spus – de ce să nu profit de vârstă, de experienţa pe care totuşi o am, crescând într-o familie care a ţinut întotdeauna animale, şi de ce să nu profit şi să nu fac altceva’, a povestit Corina, adăugând că aşa a ajuns să preia ferma pe numele ei şi că în această activitate au ajutat-o foarte mult specializările pe domeniul agricol pe care le avea.

Ea a precizat că pleacă foarte optimistă de la Bruxelles, apreciind iniţiativa ca fiind una extraordinară, pentru că tinerii fermieri din toată Uniunea Europeană au putut interacţiona şi face schimb de experienţă. „Nu ştim cum va fi în viitor, dar cu siguranţă de hrană va fi nevoie, în orice zonă sau continent locuim”, a adăugat tânăra fermieră.

Ionel Ban a prezentat un proiect pe care îl coordonează în judeţul Giurgiu, privind modernizarea şi dezvoltarea unei exploataţii apicole.

„Am încercat să arăt semnificaţia pe care o au albinele la ora actuală, şi anume polenizarea florilor, ceea ce duce, în zona de sud, la o producţie cu cel puţin 30 la sută a produselor agricole. Am vrut să arăt, prin modernizarea acestei ferme, că se pot crea locuri de muncă pentru personalul din zona de sud şi din localităţile din apropiere şi am vrut totodată să arăt /…/ că se poate dezvolta un proces, un lanţ, în care pe lângă producerea de produse apicole, putem realiza şi desfacerea, etichetarea şi vânzarea acestora către lanţuri de magazine. Şi aici am luat legătura cu persoane care au agreat ideea şi vor să colaborăm pe viitor pentru a exporta aceste produse ecologice în ţări ca Grecia, Bulgaria, Germania. Şi vrem ca prin această oportunitate să arătăm că şi tinerii din România au iniţiativă şi au idei foarte bune privind dezvoltarea agricolă”, a declarat Ionel Ban, care are o fermă în comuna Letca Noua, judeţul Giurgiu.

El a spus că a primit multe sfaturi bune de la comisarul Cioloş privind dezvoltarea pe viitor a fermelor şi că au fost dezbătute problemele cu care tinerii fermieri se confruntă în teritoriu.

Citește și
3 Comentarii
  1. badea ionut catalin spune

    Am 25 ani si as dori sa deschit o ferma ,sunt crescut la tara cu animale si am peste 6 hectare de teren agricol , si am nevoie de utilaje agricole ,

  2. badea ionut catalin spune

    In functie de teren se pot obtine bani pentru utilaje agricole ?

  3. oana ursu spune

    Am si eu un teren de 5000mp malul apei calarasi ileana,cu grajd 300mp, solar 150mp,si vreau sa fac o afacere cu fonduri europene.Ma puteti ajuta???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata