Cel mai bun restaurant din lume se află în Elveţia

16

Un nou ghid al restaurantelor, realizat de Franța, a fost lansat recent, propunând un clasament ambițios al celor mai bune 1.000 de „localuri de excepție” din întreaga lume.

Onoarea de a ocupa primul loc în acest palmares revine restaurantului Hotel de Ville din Crissier, Elveția, cu trei stele Michelin, condus de cheful franco-elvețian Benoît Violier, în vârstă de 44 de ani.

Conform noului ghid, intitulat „La Liste”, restaurantul din Elveția este urmat pe locul al doilea de restaurantul Per Se din New York al bucătarului Thomas Keller și pe locul al treilea de restaurantul Kyo Aji din Tokyo, al bucătarului Kenichiro Nishi.

În realizarea acestui clasament franțuzesc s-a folosit un algoritm numit Ciacco, porecla prietenului mâncăcios al lui Dante din „Infernul”, inventat de Antoine Ribaut, arhitect franco-american de sisteme informatice. El a folosit date din surse care au inclus 200 de ghiduri alimentare din 92 de țări, cum ar fi Michelin, Gault & Millau și Zagat, și recenzii de pe site-uri precum TripAdvisor și OpenTable, relatează The New York Times.

Un comitet de experți, printre care Jean-Robert Pitte, istoric și geograf francez în domeniul vinurilor și alimentelor, și jurnalistul german specializat în știri din acest domeniu Jörg Zipprick, a definit criteriile, între care calitatea produselor alimentare, ambianța, listele de vinuri și băuturi spirtoase și serviciile.

„La Liste” include restaurante din 48 de țări, dintre care 126 din Japonia, 118 din Franța, 101 din Statele Unite, 69 din China, în timp ce Spania, Germania și Italia au fiecare peste 50 de locații în acest top.

Ghidul a fost prezentat oficial la 17 decembrie la sediul Ministerului francez de Externe. Costul inițiativei, pusă în aplicare sub conducerea Quai d’Orsay (MAE francez), a fost asigurat de sponsori — aproximativ 300.000 de euro.

„Acest clasament confirmă excelența restaurantelor noastre și a bucătarilor noștri”, a subliniat ministrul francez de externe, Laurent Fabius, responsabil și de turism, într-un mesaj video transmis în timpul ceremoniei.

El a salutat „metoda transparentă, unică, de încredere” a acestui top care permite evitarea criticilor aduse anumitor clasamente internaționale existente, „a căror obiectivitate este, uneori, pusă la îndoială”, conform AFP.

„Obiectivitatea în acest domeniu nu poate fi decât favorabilă gastronomiei franceze, al cărei loc în unele clasamente nu îi reflectă întotdeauna meritul”, a continuat el, într-o aluzie la ’50 Best”, al cărui top 10 nu include niciun restaurant francez.

În primele zece locuri din „La Liste” figurează patru restaurante ale unor chefi francezi — Guy Savoy, Paris; La Maison Troisgros, Roanne, France; Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse, France și Joël Robuchon, Yebisu Garden Place, Japan. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: ft.com

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata