Cel mai greu an pentru apicultorii români: temperaturile scăzute şi ploile au înjumătăţit producţia de miere, preţurile s-au dublat

Temperaturile scăzute din primăvară şi ploile abundente din ultimele luni au lovit puternic afacerile apicultorilor: producţia de miere polifloră s-a înjumătăţit în acest an, iar cea de salcâm lipseşte cu desăvârşire, notează adevărul.ro.

Preţul unui kilogram de miere s-a dublat în acest an, după ce producţia apicultorilor a fost puternic lovită de condiţiile meteorologice nefavorabile polenizării.
Apicultura este o afacere profitabilă, însă şi riscantă. Dacă anul trecut crescătorii de albine s-au bucurat de o producţie însemnată, în acest an totul a fost compromis de temperaturile scăzute din primăvară şi de ploile abundente din ultima vreme.
Mulţi apicultori nu au obţinut nici măcar un gram de miere de salcâm, iar producţia de miere polifloră este la jumătate comparativ cu cea de anul trecut. Efectul? Afacerile apicultorilor s-au prăbuşit, pierderile au crescut, iar românii pot cumpăra miere doar la un preţ de două ori mai mare faţă de cel de anul trecut. 
  • Miere de salcâm, doar de anul trecut
 Alin Ţereanu (25 de ani) a demarat în urmă cu trei ani o mică afacere cu stupi în comuna doljeană Radovan. Tânărul are 40 de familii de albine, care anul acesta nu au produs nici măcar un gram de miere de salcâm. Mai mult, a cheltuit 20.000 de lei doar pe hrana albinelor şi a ajuns pe pierdere.
„Anul trecut am produs aproximativ o tonă de miere de salcâm. Din păcate, acum nu am reuşit să facem nici măcar un gram. Din cauza temperaturilor scăzute, albinele n-au putut poleniza, iar eu sunt în pierdere. Anul acesta aveam în plan să duc miere de salcâm şi la export, însă afacerea a picat“, a povestit apicultorul. Tânărul a reuşit să obţină în acest an miere polifloră pentru a-şi acoperi o parte din costuri, dar aceasta nu este la mare căutare. Kilogramul de miere polifloră se vinde în magazinele apicole din Dolj cu 10 lei/kilogram.
Cine găseşte miere de salcâm în pieţele doljene se poate considera norocos. Apicultorii susţin că mai poţi găsi pe tarabe miere din producţia de anul trecut, dar la preţ dublu, pentru că produsul este la mare căutare. „Un kilogram de miere de salcâm se vindea în 2013 cu 17 lei, iar anul acesta costă nici mai mult, nici mai puţin de 30 de lei. Pe piaţă cu greu mai găseşti câteva borcane la vânzare“, a spus tânărul apicultor.
În judeţul Dolj există 700 de apicultori, iar anul trecut au avut o producţie de 500 de tone de miere polifloră şi 200 de tone de miere de salcâm. „Cooperativa noastră numără 50.000 de familii de albine, iar crescătorii nu au produs nici măcar un gram de miere de salcâm. În această situaţie nu cred că am fost niciodată până acum“, a spus Ion Smarandache, preşedintele Cooperativei Apicultorilor Castranova Dolj.
 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata