Cel mai lung lanţ de prezervative

Cel mai lung lanț de prezervative a fost realizat pe Bulevardul Unirii din București, la 28 octombrie 2007. Lanțul a măsurat 3,269 km, a fost alcătuit din 25.773 prezervative și la realizarea lui au contribuit 1683 participanți, majoritatea de la Population Services International (PSI) – Romania. Performanța a fost omologată oficial de Guinness Book.

Prin intermediul acestui eveniment, organizatorii PSI Romania și Centrul Român HIV/SIDA au dorit să atragă atenția asupra necesității utilizării prezervativului. Printre numeroșii participanți, s-au aflat Loredana Groza și Maria Radu.

Precedentul record asemănător a fost deținut de UNESCO Thailanda și măsura 2,7 km.

”Răspundem astfel provocării lansate de UNESCO Thailanda de a continua firul vieții. Un prezervativ este un obiect mic și adesea disprețuit, însă un lanț de 30.000 de prezervative poate spune o poveste, peste tot în lume aceste mici obiecte sunt aliatul nostru în stoparea răspândirii virusului HIV”, a declarat Cristian Branea, directorul programului „Fac ce vreau, dar știu ce fac, program de prevenție a răspândirii HIV/SIDA în rândul tinerilor”.

La 13 martie 2015, dr. Mariana Mărdărescu, șeful Compartimentului pentru monitorizarea și evaluarea infecției cu HIV/SIDA de la Institutul „Matei Balș” din Capitală, a declarat că în trecut erau înregistrate 720-750 de cazuri noi de HIV/SIDA pe an, în prezent numărul lor ajungând la 1.000 pe an. Ea a precizat că foarte multe persoane tinere renunță la tratament din proprie inițiativă, numărul acestora fiind cuprins anual între 350 și 400, atingând un vârf în anul 2012, când au renunțat 650.

La rândul său, Mihaela Bardoș, director program de sănătate în cadrul Ministerului Sănătății, a arătat că în perioada 1985-2014 au fost înregistrați 20.146 de bolnavi cu HIV/SIDA, iar dintre aceștia 12.886 sunt în viață. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata