Cel mai lung lanţ vulcanic din lume a fost descoperit în largul coastei de est a Australiei

23

Cercetătorii australieni au descoperit cel mai lung lanț vulcanic din lume care se întinde de-a lungul coastei de est a continentului, potrivit unui studiu publicat în revista ‘Nature’, informează agenția Xinhua.

Lanțul vulcanic stins se desfășoară pe mai mult de 2.000 de km, de la sudul statului Victoria la nordul statului Queensland.

„Acest lanț vulcanic s-a format în ultimii 33 de milioane de ani, pe măsură ce Australia s-a mișcat pe direcția nord-nord-est, peste un punct fierbinte al penelor mantalei (stratul geologic situat între nucleul Pământului și scoarța terestra, ce se întinde până la adâncimea de 2.890 km — n.n.) care credem că este situat acum în Strâmtoarea Bass”, a declarat autorul principal al studiului dr. Rhodri Davies de la Australian National University.

Acest traseu denumit de cercetători Cosgrove (după unul dintre vulcanii victorieni dispăruți din cadrul acestui lanț) este aproape de trei ori mai lung decât faimosul lanț Yellowstone de pe continentul nord-american.

Punctele fierbinți, care dau naștere vulcanilor, se spune că se formează peste mantaua pământului prin ridicarea compactă a rocilor fierbinți din adâncul Pământului.

Un lanț vulcanic se formează în urma mișcării persistente a unei plăci tectonice peste aceste puncte fierbinți.

Australia are în prezent doar doi vulcani activi, ambii distanțați de continent, situați la circa 4.000 de km sud-vest de Perth, pe Heard Island și pe McDonald Islands.

Cercetătorii au urmărit traiectoria a 15 vulcani cunoscuți, în prezent stinși, și au observat o modelare asemănătoare, relatează Xinhua.

Australia are trei lanțuri vulcanice care străbat coasta de est, dar această nouă descoperire este cea mai vestică.

„Australia este, de fapt continentul cu cea mai rapidă mișcare de pe Pământ, îndreptându-se spre Indonezia cu aproximativ șapte centimetri pe an”, a spus Davies care a precizat că acești vulcani sunt manifestări de suprafață ale aceleiași mantale a pământului.

„Totuși, cele două grupuri de vulcani activi din Australia au fost din punct de vedere geochimic foarte diferiți între ei și s-au separat printr-un spațiu de 700 km, astfel încât nimeni nu a pus vreodată cele două lanțuri vulcanice împreună” , a mai spus specialistul citat de agenția Xinhua. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Drew Whitehouse, NCI National Facility VizLab / livescience.com


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News