Cel mai mai mare covrig rotund din lume şi cea mai mare mască populară din România, la Festivalul Sighişoara Medievală

Cel mai mare covrig rotund din lume realizat într-un festival medieval, denumit Hrana Uriașilor, a fost preparat duminică, 26 iulie, la cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală, și urmează să fie trimis la Biroul Guinness Book din Londra, pentru omologarea recordului și includerea lui în Cartea Recordurilor.

După întinderea pe plita uriașă a celor 100 de kilograme de aluat, directorul artistic al Festivalului Sighișoara Medievală, Liviu Pancu, a strigat, alături de voluntarii care au contribuit la realizarea recordului: ‘Uriașilor, să vă treacă foamea!’.

Aluatul a fost preparat duminică dimineața de brutarul sighișorean Pajin Dionisie.

‘Le-am făcut un aluat din 100 de kilograme de făină. La 100 kg de făină am mai băgat drojdie, 1 kilogram, că atâta vine la cantitatea aceasta. Covrigul nu trebuie să fermenteze, trebuie să aibă puterea să înceapă să dospească. Așa ceva nu am făcut demult… de fapt nu am făcut deloc. Pentru mine nu a fost mare lucru, l-am pus la malaxor, l-am malaxat și s-a făcut. Secretul este să fie bună materia primă, să fie de calitate și cuptorul. Din acest aluat puteam face 100 de pâini de un kilogram, 200 de câte 500 de grame. Covrigul o să fie alb deasupra, pentru că e pe plită, iar soarele nu-i poate da culoare’, a susținut brutarul.

Directorul tehnic al festivalului, Dan Gliga, a spus că acest covrig uriaș are un diametru de 20 de metri și o suprafață desfășurată de 64 de metri liniari.

‘Este vorba despre realizarea unei plite cu diametrul de 20 de metri, din punct de vedere tehnic aceasta a fost realizată la Târgu Mureș, este din tablă de oțel pe suporți metalici. Lungimea acestei plite este de aproximativ 64 de metri, pe o lățime de 50 de centimetri. Am avut nevoie și de material lemnos care va sigură coacerea covrigului. Am folosit lichid pentru aprinderea lemnelor, astfel încât să fie aprins în același timp sub întreaga plită’, a afirmat Dan Gliga.

Directorul artistic al Festivalului Sighișoara medievală, Liviu Pancu, a afirmat că tot la această ediție va fi confecționată și masca Vraciului Vindecător, care va avea peste 5 metri înălțime și 3 lățime, cu care se dorește doborârea unui record național.

Până acum, la Festivalul Sighișoara Medievală XXIII au fost atinse două recorduri, arborarea pe Turnul cu Ceas a celui mai mare drapel confecționat în timpul unui festival medieval, de peste 25 de metri, și covrigul uriaș cu diametrul de 20 de metri, urmând că duminică să mai aibă loc un record mondial, cu cea mai mare spadă ornamentală ridicată într-un festival medieval, Spada Titanilor.

Masca Vraciului Vindecător a fost confecționată de meșterul popular Vasile Ciocârlan, din comuna Ștefan cel Mare, județul Neamț, și măsoară 6 metri înălțime și 3 metri lățime, astfel că poate concura atât la titlul național, cât și la cel mondial.

Potrivit meșterului popular, pentru realizarea măștii a folosit 30 de piei de oaie, de culoare neagră, albă și brumărie, două coarne de cerb, precum și o serie materiale textile pentru ochi, nas, gură și limbă, iar inițial a crezut că dimensiunile măștii vor fi de 5×3 metri.

‘Ideea nu mi-a aparținut mie, ci directorului artistic al Festivalului, Liviu Pancu, care mi-a dat acest impuls. Ne-am gândit să realizăm ceva cu care să putem doborî un record național și să intrăm și în Cartea Recordurilor. Noi suntem ferm convinși că vom reuși. Când sunt mai mulți prieteni la un loc, care pun la cale un plan, atunci sigur va ieși ceva bun și noi ne-am dorit să facem ceva ce n-a mai fost la Sighișoara’, a declarat Ciocârlan.

El a spus că masca a fost dispusă pe o placă OSB și este compusă dintr-o căciulă cu coarne, ochi de culoare mov, nasul portocaliu, pomeții negri, gura și limba de culoare roșie, iar partea de jos conține piei de culoare albă.

‘Prima e căciula (…). Urmează ochii, sprâncenele, fața, care e un pic mai închisă, nasul, dinții, care par a fi de canibal, și barba, care, la fel, e făcută din piei de oaie, cu mustață. Îi lipsesc doar perciunii. Eu sper că am reușit să o fac să fie cât de cât înfricoșătoare, mai ales pentru copiii care vin pentru prima dată și spun: ‘Ah! Extraordinar! Ce nas mare are, ce gură mare și dinții!’ (…) Fiecare a muncit pe sectorul său de activitate. Unii cu proiectul, alții cu munca, dar pus totul cap la cap trebuie să iasă ceva extraordinar. Am început cu blănurile, pe care le-am tăbăcit, le-am adus din Moldova aici, iar apoi am început să pregătim masca. În două zile am terminat-o, iar masca va rămâne aici sau la Târgu Mureș’, a subliniat Vasile Ciocârlan. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata