Cel mai mare accelerator de particule

”The Large Hadron Collider” (LHC) de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), respectiv cel mai mare accelerator de particule din lume este un tunel circular de 27 km aflat la 100 m adâncime, situat la granița franco-elvețiană în apropiere de Geneva.

LHC este potrivit Guinness World Records cea mai mare și mai complexă mașină din lume care efectuează studii în domeniul fizicii particulelor.

În cadrul experimentelor derulate prin intermediul LHC, protoni, precum și alte particule sunt propulsate în direcții opuse prin inelul de 27 de kilometri al acceleratorului pentru ca apoi să se ciocnească și să producă ploi de subparticule ce sunt analizate de fizicieni.

Acceleratorul a fost pus în funcțiune inițial la 10 septembrie 2008, oprit după câteva zile și relansat la 20 noiembrie 2009 după o pauză determinată de o serie de pene. După doi ani de reparații, acceleratorul a fost repornit în luna aprilie 2015.

Oamenii de știință au descoperit bosonul lui Higgs, în 2012, realizare recompensată cu premiul Nobel și care susține Modelul Standard din Fizică, teorie care explică modurile de interacțiune de la nivelul celor mai mici particule de materie și de ce acestea au masă.

Construirea acestui instrument științific de o precizie neegalată a durat mai mult de 12 ani, a mobilizat peste 7.000 de fizicieni și a costat 3,76 miliarde de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata