Cel mai mare model de structură cristalină din lume este asamblat la Viena

Cel mai mare model de structură cristalină din lume – o ilustrare chimică 3D realizată din bile mici și bețe – este asamblat la Primăria din Viena. Acesta reproduce rețeaua repetată de ioni de sodiu și clorură ce sunt găsite în cristalul de sare (NaCl), informează BBC.

Cu o înălțime de peste 3 metri, modelul a fost construit de dr. Robert Krickl din aproape 40.000 de bile și 10 km de bețe. Este o încercare de record mondial ce va fi evaluată de Cartea Recordurilor la 23 noiembrie. Lucrarea va fi expusă publicului până la 30 noiembrie.

„Vreau să arăt — să vizualizez — cum arată lumea noastră atunci când este amplificată de un miliard de ori”, a explicat dr. Krickl, cristalograf, pentru BBC World Service.

Imensa structură cristalină are o semnificație deosebită în această săptămână, când s-au împlinit 100 de ani de la acordarea premiului Nobel pentru pentru descoperirea a ceea ce arăt eu cu acest model: aranjamentul atomilor în cristale, a declarat Krickl.

Premiul a revenit echipei britanice formate din tată și fiu, William și Lawrence Bragg, care au câștigat Nobelul pentru Fizică în 1915 pentru descoperirea tehnicii care acum este cunoscută sub numele de cristalografie cu raze X.

„Această descoperire avut cu adevărat un impact major asupra științei și înțelegerii lumii”, a spus dr. Krickl. „Aceasta a condus la determinarea structurii ADN-ului, a virusurilor, a proteinelor și, pe de altă parte, a materialelor utilizate în viața de zi cu zi, în tehnologia de a construi aparate mai ușoare, mai rapide și mai bune”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: inwien.at

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata