Cel mai mare nufăr din lume

Frunzele circulare ale nufărului uriaș Victoria amazonica, având ca origine lacurile din bazinul fluviului Amazon, Brazilia, au un diametru de până la 3 metri, plutind ca niște tăvi uriașe pe luciul apei, potrivit Guinness Book of World Record.

Victoria amazonica a fost descoperită în Bolivia, în 1801, fiind numită inițial ”Eurgale amazonica”. Mai târziu, a fost redenumită, purtând numele de ”Victoria regia”, în onoarea reginei Victoria a Marii Britanii, potrivit site-ului oficial al Grădinilor Botanice Regale — kew.org.

Victoria amazonica are tulpini foarte lungi, care cresc dintr-o rădăcină subacvatică îngropată în substratul mâlos de pe fundul apei. Frunzele, inițial, sunt ca niște țepi deasupra apei, însă se desfac rapid până la o jumătate de metru pătrat pe zi. Suprafața frunzei are striații, dar și un strat ceros care respinge apa.

Partea inferioară este străbătută de o rețea de nervuri cu țepi, care protejează, astfel, frunza de atacul peștilor. De asemenea, aceste nervuri sunt pline cu aer, fapt ce permite plutirea acestora la suprafața apei. O plantă matură poate suporta greutăți, distribuite uniform, de până la 40-45 de kg.

Nufărul uriaș crește foarte repede. Într-un singur sezon, fiecare plantă poate produce între 40 și 50 de frunze, ajungând să acopere în întregime suprafața apei. Foarte puține specii de plante acvatice își mai găsesc locul printre acești nuferi giganți.

Florile spectaculoase au o durată de viață scurtă, de 48-72 de ore. Floarea este de culoare albă în prima seară când se deschide, atrăgând insectele cu un parfum dulce de ananas, dar și cu o reacție chimică ce produce căldură. În acest stadiu, floarea este de gen feminin și înflorește pentru a primi polenul de la alte flori.

Când floarea se redeschide a doua seară, anterele s-au maturizat, începând să producă polen, devenind astfel o plantă de gen masculin. Floarea își schimbă, totodată, culoarea în roșu-purpuriu, pierzându-și și parfumul. Insectele prinse înăuntrul său sunt eliberate, reluând, astfel, procesul de polenizare. Apoi, floarea se închide și se scufundă, misiunea sa fiind îndeplinită. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata