Cel mai mare vapor propulsat cu energie solară participă la o misiune arheologică în Marea Egee – VIDEO

15

Cea mai mare ambarcațiune din lume propulsată cu energie solară, catamaranul PlanetSolar, începe la 11 august o misiune de arheologie submarină în Grecia, în estul Peloponezului, informează luni AFP, care precizează că vaporul a traversat deja canalul Corint, care leagă Marea Ioniană de Marea Egee.

În cadrul proiectului ‘TerraSubmersa’, un colectiv de cercetători greci și elvețieni va efectua, timp de o lună, scufundări în apropiere de grota Franchthi, un sit preistoric cunoscut, a explicat pentru AFP profesorul Julien Beck, de la universitatea din Geneva, care este conducătorul expediției.

‘Caracteristica acestei grote este că se știe că a fost locuită timp de aproximativ 35.000 de ani, din Paleolitic până în Neolitic, și avem motive serioase pentru a crede că, spre sfârșitul Neoliticului, locuitorii de acolo s-au stabilit în apropiere, într-o zonă care în prezent este acoperită de ape’, a explicat specialistul. ‘Dacă se va descoperi acest sat, ar putea fi unul dintre cele mai vechi din Grecia și din Europa’, a adăugat el.

PlanetSolar, care a făcut în 2012 înconjurul lumii folosind doar energie produsă de panouri solare, a mai luat parte și la alte campanii științifice. La actuala misiune, va participa alături de un vapor aparținând centrului elen de cercetări marine. PlanetSola navighează sub pavilion elvețian, iar căpitanul său este navigatorul francez Gérard d’Aboville. Nava este dotată cu 825 de module cu 38.000 de celule fotovoltaice desfășurate pe o suprafață de 537 de metri pătrați și se deplasează cu o viteză medie de 7,5 noduri pe oră (14 km/oră). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata