Cel mai nou restaurant cu specific nipon din Londra va fi condus de un chef român

Bucătarul-şef al unui nou restaurant cu specific nipon (izakaya), ce promite să se impună drept unul dintre cele mai bune localuri de acest fel din Londra, va fi un inginer mecanic român care s-a reprofilat în Marea Britanie în tainele „haute cuisine”, conform unui material publicat de Bloomberg.

Alex Crăciun, de 30 de ani, este cel ales de chef-ul şi patronul de restaurante Jason Atherton pentru a conduce bucătăria de la „Sosharu”, local ce se va deschide la Clerkenwell, în Londra, la 7 martie. Responsabilitatea va fi mare pentru Alex Crăciun. Jason Atherton este un chef celebru care şi-a deschis recent un restaurant la Sydney şi care deţine un veritabil imperiu culinar cu locaţii în New York, Dubai, Shanghai, Singapore şi Hong Kong.

La Londra, el are cinci restaurante, printre care şi cunoscutele „Pollen Street Social” şi „Berners Tavern”. „Sosharu” va fi cel de-al şaselea său local din Londra, iar Atherton îşi face deja planuri pentru un al şaptelea restaurant.

Dacă Jason Atherton face parte din elita „haute cuisine” internaţională de mai bine de 15 ani, inginerul mecanic Crăciun a început de jos, ajutând în bucătăria unor localuri din România de unde a furat meserie. În urmă cu aproximativ 10 ani, el s-a mutat de la Braşov la Newcastle (la aproximativ 480 de kilometri nord de Londra), unde s-a angajat la un pub local.

La început „a fost îngrozitor”, povesteşte el răzând.

„A fost destul de greu, nu vorbeam nici limba şi înţelegeam destul de puţin din ce mi se spunea. Dar am făcut tot ce am putut şi, în pofida greutăţilor, m-au promovat. După cinci luni, eram responsabil de întreaga bucătărie. Faptul că eram nou venit în această ţară m-a motivat, mi-am dorit să muncesc mai mult şi aşa a început totul. Dacă m-aş fi dus în altă parte, la un restaurant cu stea Michelin, ar fi fost cu totul altfel pentru că m-ar fi descurajat şi aş fi fost mai speriat. Dar ştiam că pot să prepar mâncăruri mai bune decât ei şi acest lucru mi-a dat încredere”, a povestit Alex Crăciun.

Braşoveanul a descoperit aromele japoneze la „Maze”, unde Atherton serveşte un meniu eclectic de preparate cu diferite influenţe asiatice.

„A fost o experienţă cu totul specială pentru mine”, îşi aminteşte Alex Crăciun.

„Am lucrat la *Maze* timp de aproape 3 ani şi apoi m-am hotărât: Asta e! Voi munci în Japonia şi voi vedea cum merg lucrurile acolo”.

Românul a reuşit să se angajeze în restaurante din Tokyo şi Osaka, în pofida evidentei bariere de comunicare. În cazul celebrului restaurant ”RyuGin”, din Tokyo, Alex Crăciun se ducea şi se posta la uşă, afară şi stătea pur şi simplu acolo. A repetat acest lucru în fiecare zi până a fost primit în bucătărie. Aceasta a fost prima din cele câteva vizite pe care le-a făcut în Japonia, unde a muncit oriunde a fost primit să o facă, de la un mic restaurant de familie care servea tăiţei, până la temple ale gastronomiei notate cu trei stele Michelin. În toată această perioadă, Jason Atherton i-a fost mentor într-ale bucătăriei.

Pentru a se pregăti de conducerea restaurantului „Sosharu”, Crăciun s-a mutat în Japonia şi a urmat timp de un an cursurile Școlii Culinare din Kyoto. El a lucrat la „Kikunoi”, în Kyoto, sub îndrumarea lui Chef Yoshihiro Murata, dar şi la RyuGin, sub îndrumarea lui Seiji Yamamoto.

Întrebat dacă îi este dor de România, Alex Crăciun a recunoscut că simte lipsa familiei şi prietenilor, dar nu s-ar întoarce definitiv.

„Când am plecat de acasă mi-am spus că voi lipsi doar un an. Acum, 9 ani mai târziu, îmi este dor de mama şi de tata, de fratele meu, de familia mea şi încerc să-i vizitez în fiecare an, de Crăciun. Nu vreau însă să mă întorc definitiv”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: hot-dinners.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata