Cel mai veninos păianjen

Cel mai veninos păianjen de pe fața Pământului face parte din genul Phoneutria, fiind cunoscut și sub numele de ”păianjenul vagabond brazilian” sau ”păianjenul bananier”. Este recunoscut încă din ediția 2010 a Cărții Recordurilor pentru toxicitatea sa, cu mult mai periculoasă decât cea a Văduvei negre (Latrodectus mactans).

Genul Phoneutria, care în limba greacă înseamnă ”ucigașă”, cuprinde opt specii de păianjeni, unul mai veninos ca celălalt. Totuși, cea mai agresivă este Phoneutria nigriventer.

Toți trăiesc în America Centrală și de Sud. Lungimea corpului acestor păianjeni este cuprinsă între 17-48 milimetri, iar anvergura picioarelor poate atinge 13-15 centimetri. Denumirea de ”vagabonzi” provine de la obiceiurile lor nocturne, când, spre deosebire de mulți alți păianjeni care își întind pânzele și așteaptă victimele, aceștia cutreieră neobosit terenul în căutarea prăzii.

Pe timpul zilei, păianjenii genului Phoneutria se ascund în locuri precum mușuroaiele de termite, bușteni doborâți, pietre sau în buchetele de banane, de unde și unul din numele lor populare.

Phoneutria nigriventer însă are periculosul obicei de a se refugia în locurile umede din apropierea așezărilor umane.

Perioada de înmulțire este între aprilie și iunie, adică în sezonul uscat.

Ceea ce le face pe aceste arahnide să fie atât de temute este veninul ce conține o neurotoxină extrem de puternică, cunoscută de specialiști sub denumirea PhTx3.

Pătrunsă în organismul prăzii, ea provoacă dureri intense și inflamații, din cauza efectului excitant asupra receptorilor de serotonină 5-HT4 din nervii senzitivi. În concentrații letale, neurotoxina provoacă pierderea controlului mușchilor și dificultăți de respirație, ceea ce duce la paralizie și moarte prin asfixiere.

Un om adult mușcat de un reprezentant al genului Phoneutria își poate pierde viața într-un interval cuprins între două și 12 ore, în funcție de cantitatea de venin ce pătrunde în organism.

Vestea bună este însă că păianjenii vagabonzi injectează venin doar într-una din trei mușcături. Mai mult, sunt adaptați pentru a vâna animale de mici dimensiuni, nu mamifere mari și deci nici oameni.

Dacă totuși o întâlnire nefericită a avut loc între un astfel de păianjen și un om, există, în prezent, un antidot suficient de eficient încât să reducă semnificativ riscul de deces. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata