Celebrul trandafir de Damasc, victimă a războiului şi a secetei din Siria

Legendarul trandafir de Damasc este victima războiului şi a secetei din Siria. Este una dintre cele mai vechi flori din istorie, intens folosită de producătorii de parfumuri, dar şi pentru virtuţile sale terapeutice. Însă, în capitala siriană, care i-a dat numele, şi în câmpiile din jurul ei, trandafirii se usucă, relatează luni 20minutes.ch.

„Trandafirul de Damasc este în agonie”, spune un cultivator, arătând un câmp din el-Mrah, la circa 60 de kilometri nord de capitala Siriei, teatru de război de cinci ani. În satul din regiunea Nabek, cunoscută pentru producţia acestui tip de trandafir cu 30 de petale, terenurile cultivate au scăzut cu 50%, iar tradiţia culesului se pierde după ce familii întregi au fugit din zonă.

Accesul la terenuri a fost oprit un timp, iar festivalul trandafirului, anulat, lipsind el-Mrah de principala sursă de venit. Odată cu reinstaurarea calmului în regiunea de unde insurgenţii au fost alungaţi în 2014, ediţia 2016 a festivalului a avut loc duminică, însă producţia de trandafiri nu şi-a revenit încă.

„Am trecut de la 80 de tone în 2010 la 20 de tone în acest an, din cauza războiului şi apoi mai este şi seceta”, spune un alt cultivator. Înainte de declanşarea conflictului în 2011, „veneau negustori libanezi să cumpere petale de trandafiri cu zecile de tone pentru a le exporta în Europa. Iar parfumieri francezi distilau petale uscate pentru a produce ulei esenţial”, adaugă el.

Citeste si:  Ce se ascunde în spatele anunţului privind retragerea trupelor ruse din Siria făcut de Kremlin

Exportat în Europa îndeosebi în timpul cruciadelor, milenarul trandafir se cultivă de atunci şi în alte ţări, ca Franţa, Maroc, Iran sau Turcia. Datorită mirosului său bogat şi în acelaşi timp suav, trandafirul de Damasc este cea mai utilizată floare pentru producerea uleiului esenţial din parfumuri şi produse cosmetice. El înfloreşte în luna mai, iar Rosa damascena poate fi cultivat pe tot parcursul anului.

Specialiştii susţin că ar avea şi reale virtuţi terapeutice, împotriva infecţiilor, dar şi pentru relaxare. Apa de trandafiri este folosită în Orientul Mijlociu şi ca băutură răcoritoare vara, se pune în dulceţurile orientale, se parfumează moscheile şi se consideră că aduce noroc la nunţi.

În capitala siriană şi în împrejurimi, trandafirii împodobeau grădinile, marginile drumurilor şi balcoanele, fiind un simbol pentru locuitorii Damascului. Însă scăderea producţiei şi lipsa de întreţinere fac din ei acum o prezenţă discretă.

Citeste si:  SUA şi 10 ţări arabe se angajează împreună să combată Statul Islamic

Pentru producători şi negustori, agonia trandafirului de Damasc o simbolizează pe cea a unui popor şi a unei ţări victime a unui conflict distrugător. Acesta a dus până în prezent la moartea a peste 270.000 de persoane şi la milioane de refugiaţi.

Din cele opt distilerii existente în zonă înainte de război au mai rămas doar două. Din trei tone de petale uscate se produce circa un kilogram de ulei esenţial.

„Acum abia dacă mai există 250 de grame de ulei esenţial de vânzare în toată piaţa”, spune un cultivator. Deşi se cultivă şi în alte ţări, „trandafirul de Damasc este unic fiindcă mirosul lui este mai îmbătător, calitatea, mai bună şi produce mai mult ulei. Companiilor farmaceutice şi cosmetice şi clienţilor noştri din Golf le place să cumpere originalul, este o mândrie pentru ei” adaugă el.

Cultivatorii şi negustorii sunt toţi de părere că trandafirul de Damasc „va reveni la viaţă doar când se va termina războiul”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner