Centru de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar la Institutul „Marius Nasta”

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a finalizat centrul de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar, astfel încât perioada de timp necesară diagnosticării acestei afecțiuni s-a redus la maximum trei săptămâni, față de circa șase luni anterior, conform algoritmilor și metodelor pe care sistemul medical local le avea la dispoziție până acum.

Potrivit unui comunicat al institutului remis joi , în urma implementării proiectului de modernizare și dotare cu infrastructură de cercetare pot fi realizate toate evaluările — pneumologică, bronhoscopică, imagistică, histologică, chirurgicală, funcțională, oncologică — necesare pentru depistarea acestei boli.

Investiția a fost realizată prin proiectul „Centru integrat de diagnostic precoce și management al cancerului bronho-pulmonar — INTEGRIS”, derulat pe o perioadă de 15 luni, începând cu 14 august 2014.

„În România apar de obicei întârzieri în stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar din cauza accesibilității limitate la investigațiile necesare (bronhoscopie, tomografie computerizată), datorită trimiterii pacienților de la un centru la altul pentru completarea investigațiilor și absenței unei evaluări multidisciplinare a fiecărui caz (pneumologică, chirurgicală și oncologică). Este necesară și imperativă abordarea integrată, într-un centru coerent, a pacienților suspecți de cancer pentru scurtarea timpului până la diagnostic și indicația terapeutică corectă, ceea ce reușim să facem acum în cadrul institutului”, spune Irina Strâmbu, coordonatorul activității de cercetare din Institutul „Marius Nasta”, director al acestui proiect.

Ea a precizat că orice pacient suspect de cancer trimis la Institutul „Marius Nasta” poate beneficia de serviciile oferite.

„Aici, timpul de diagnosticare și evaluare corectă se scurtează la două — trei săptămâni. Astfel, se oferă pacientului șansa la cel mai bun tratament pentru cancerul pulmonar: operația. Orice întârziere poate permite bolii să avanseze, iar pacientul riscă să piardă momentul operator. Tratamentul citostatic nu oferă șanse de vindecare în absența operației”, a mai spus medicul.

La nivelul UE, România se situa, în 2014, pe locul 10 din punct de vedere al incidenței și ratei mortalității prin cancer bronho-pulmonar, 75% dintre cazuri fiind în stadii avansate în momentul depistării, astfel că rata de supraviețuire la 5 ani de la diagnostic este de sub 5%.

Anul trecut, numai în Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București au fost internați 6.038 de pacienți cu cancer, dintre care 2.317 în secția de chirurgie toracică, 3.382 în secțiile de pneumologie și 339 în secția de oncologie înființată în cadrul institutului în același an. Două treimi dintre acești pacienți sunt bărbați, iar o treime femei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata