Cercetători japonezi au creat un nefron, unitatea de bază a rinichiului, pornind de la o singură celulă

O echipă de cercetători japonezi a reușit să creeze un nefron, unitatea morfologică și funcțională a rinichiului, pornind de la o singură celulă prelevată de la un șoarece, informează marți EFE, menționând că aceasta este un pas important în dezvoltarea unor metode de regenerare a rinichiului.

‘Dacă reușim să dezvoltăm o metodă pentru a folosi o celulă umană și să o combinăm cu celule stem pluripotente induse (iPS), vom putea folosi toate acestea în domeniul medicinii regenerative”, a explicat conducătorul studiului, Shinji Kitamura, de la Universitatea Okayama.

Fiecare nefron este constituit din mai multe segmente anatomice care intervin în formarea urinei. Un rinichi conține aproximativ un milion de nefroni.

Cercetătorii niponi au izolat o celulă din rinichiul unui șoarece și au plasat-o într-un mediu cu textură gelatinoasă care a favorizat creșterea celulei pe toate direcțiile. După trei săptămâni, celula a căpătat forma unui nefron, o parte a sa având funcția de a genera urină.

Oamenii de știință speră să perfecționeze metoda și să o repete cu material genetic uman pentru a o combina cu iPS — celule care sunt capabile să se transforme în orice tip de țesut. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata