Cererea mondială de aur a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani

Apetitul mondial pentru aur în trimestrul al treilea a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, în condițiile în care cumpărătorii din China și-au redus achizițiile cu o treime, arată cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC) publicat joi, transmite Reuters.

Cererea totală de aur în perioada iulie-septembrie 2014 a scăzut cu 2,5% în ritm anual până la 929,3 tone, cel mai scăzut nivel înregistrat după trimestrul patru 2009. În trimestrul al treilea cererea globală de aur pentru bijuterii, cel mai mare domeniu de consum pentru metalul galben, a scăzut cu 4% până la 534,2 de tone. De asemenea, achizițiile globale de lingouri și monede de aur au scăzut cu 21% până la 245,6 tone. Băncile centrale din întreaga lume au adăugat 92,8 tone la rezervele lor de aur în trimestrul al treilea, cu 8,6% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Chiar dacă este în scădere achizițiile de aur ale băncilor centrale au înregistrat al 15-lea trimestru consecutiv de creștere.

Pe piața din China, care anul trecut a fost cel mai mare consumator mondial, consumul de bijuterii de aur a scăzut cu 39% în timp ce investițiile în lingouri și monede de aur au scăzut cu 30%. În total, cererea de aur a consumatorilor chinezi a scăzut cu 37%. În aceste condiții, India a redevenit cel mai mare consumator mondial de aur, cumpărând 225,1 tone de bijuterii, lingouri și monede de aur în trimestrul al treilea, față de 182,7 tone în cazul Chinei.

‘Estimările noastre pentru întregul an sunt aceleași atât pentru India cât și pentru China. Ne așteptăm ca în ambele țări cererea de aur să fie undeva între 850-950 de tone. Ambele țări rămân pilonii cererii mondiale de aur’, a declarat directorul de studii de piață de la WGC, Alistair Hewitt.

Cererea de aur a crescut vertiginos după criza financiară din 2008 pe măsură ce investitorii s-au orientat spre valorile de refugiu. În anul 2011 cererea mondială de aur a atins vârful de 4.702 tone însă anul trecut a coborât la 4.080 tone. Aceasta în condițiile în care prețul aurului a scăzut cu 28% anul trecut și în acest an a înregistrat o nouă scădere de 3,3%. Consiliului Mondial al Aurului se așteaptă însă ca în acest an cererea de aur să se stabilizeze, undeva la 4.000-4.100 de tone.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata