Cerneala pentru tatuaje poate cauza cancer

Nimeni nu ar răspunde afirmativ la invitația de a i se injecta sub piele câteva grame de substanțe utilizate la polizarea caroseriei autoturimului sau funingine produsă prin arderea țițeiului brut și, cu toate acestea, foartă multă lume își face tatuaje fără să știe că manopera constă tocmai în injectarea unor astfel de substanțe, scrie Deutsche Welle.

„Substanțele folosite pentru crearea tatuajelor de durată și de mare contrast au fost dezvoltate pentru imprimante și mașini”, spune Wolfgang Bäumler, profesor la departamentul de dermatologie de la Universitatea din Regensburg.

Marile companii chimice produc pigmenții coloranți utilizați în tatuaje, dar mai ales pentru industrie, iar companii mai mici cumpără pigmenții pentru a face din ei cerneală de tatuaj.

„Industria chimică spune că aceste substanțe nu au fost testate niciodată pentru injectarea sub piele”, a declarat Peter Laux de la Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania. „Pur și simplu nu au fost făcute pentru asta”, atrage atenția Laux.

Culorile folosite în cerneala pentru tatuaje trebuie să fie absolut insolubile în apă, a subliniat la rândul său Wolfgang Bäumler adăugănd că numai în acest fel ele nu prezintă un risc pentru sănătate.

De asemenea, studii recente ne-au arătat că doar două treimi din cerneala utilizată pentru tatuaje rămâne în piele, cealaltă treime răspândindu-se în corp. „Ea migrează în sânge, ganglionii limfatici, organele interne și nimeni nu știe unde sau ce se întâmplă cu ea”, spune Bäumler.

Produsele chimice pentru producerea culorilor roșu, portocaliu și galben sunt compuși cu funcțiuni azotate, substanțe organice care au reputația de a fi problematice pentru sănătate, acestea provocând adesea reacții alergice. Unele dintre ele — de exemplu, pigmentul roșu 22 — se poate descompune când un tatuaj este expus la lumina soarelui, spune Bäumler. Compușii rezultați sunt toxici și pot cauza cancer.

Substanțele numite ftalocianine sunt folosite pentru tatuajele albastre sau verzi. Ele conțin adesea metale precum cupru și nichel. Cernelurile cafenii sunt făcute din oxizi de fier care conțin, de asemenea, nichel ce poate provoca reacții alergice fiind chiar interzis pentru produsele cosmetice. Tatuajele negre sunt create cu cerneluri care conțin un material numit negru de fum produs prin arderea țițeiului sau a altor produse, cum sunt gudronul și cauciucul. Hidrocarburile aromatice policiclice formate în timpul producției de negru de fum pot cauza cancer.

Dar riscurile de sănătate nu sunt date numai de pigmenți, scrie Deutsche Welle. Cerneala pentru tatuaje poate conține și alte substanțe cum sunt, de exemplu, solvenții, agenții de îngroșare, conservanții, precum și mai mulți contaminanți, spune expertul Institutului Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania

Laux a atras atenția că pe piață nu există cerneală de tatuaj care să fie liberă de noxe. În Germania, ca și în multe alte țări, cernelurile pentru tatuaj nu sunt considerate nici medicamente, nici produse cosmetice. Dacă ar avea un asemenea statut ele ar trebui să obțină aprobare pentru a fi comercializate pe piață. Testele de siguranță pentru medicamente sunt necesare pentru a arăta ce se întâmpla cu o substanță atunci când intra în corp, cum este metabolizată și ce alte substanțe poate forma. Pentru cernelurile folosite la tatuaje nu există nici o astfel de reglementare sau teste.

Deutsche Welle amintește că în anul 2008, Consiliul Europei a solicitat reglementari mai stricte privind cerneala pentru tatuaj. Ulterior, unele țări au adoptat legi, însă Laux consideră că acestea sunt insuficiente, mai scrie Deutsche Welle. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata