Cetatea de Scaun a Sucevei va fi închisă publicului timp de trei luni

Cetatea de Scaun a Sucevei va fi închisă publicului până la începutul lunii iulie, până la finalizarea lucrărilor de restaurare, a declarat, vineri,  directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu.

El a spus că au început lucrările de restaurare la turnul de intrare în Cetate, iar pentru siguranţa turiştilor şi a publicului în general, s-a impus sistarea programului de vizitare pe o perioadă de aproximativ trei luni. Potrivit lui Ursu, stadiul de execuţie a lucrărilor la proiectul de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun a Sucevei este de peste 85%.

Proiect de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost promovat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 — 2013, Axa prioritară 5 — Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1 — Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 14 milioane de euro.

Prin acest proiect se are în vedere reabilitarea monumentului istoric şi de punere în valoare a zonei de protecţie a acestuia. Este vorba despre intervenţii de restaurare şi de consolidare a Cetăţii de Scaun; refacerea şi amenajarea căilor de acces pietonale şi carosabile către obiectivul reabilitat, în interiorul zonei de protecţie; lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului interior şi exterior, precum şi a celui de siguranţă şi decorativ şi de punere în valoare a obiectivului reabilitat; dotarea cu instalaţii şi echipamente pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie; lucrări de modernizare a utilităţilor aferente obiectivului de patrimoniu energie electrică, alimentare cu apă, canalizare; intervenţii pentru amenajarea zonei de protecţie; reamenajarea/construcţia utilităţilor anexe.

Contractul de finanţare a fost semnat pe 6 februarie 2010, termenul de finalizare fiind de cinci ani.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, a fost edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 — 1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata