Charles Lindbergh, primul om care a traversat în zbor Oceanul Atlantic, fără oprire

Charles Lindbergh a fost primul cutezător care a reușit traversarea în zbor Oceanul Atlantic, fără escală, performanță ratificată de Federația Aeronautică Internațională, în 1927, drept record mondial pentru un zbor neîntrerupt.

El a răspuns unei inițiative, lansate de Raymond Orteig, ce se adresa aviatorilor curajoși din orice țară aliată, pentru traversarea Atlanticului de la Paris la New York sau invers.

Charles Lindbergh s-a născut în Detroit, Michigan. Și-a petrecut copilăria într-o mică fermă din Little Falls, Minnesota. De mic, a dat dovadă de înclinație către mecanică și a urmat un colegiu de profil. După finalizarea studiilor liceale, a lucrat doi ani la ferma părinților. S-a înscris la Universitatea Wisconsin-Madison, profilul inginerie mecanică. Pasionat de avioane, el a părăsit universitatea și a urmat Școala de Zbor Lincoln din Nebraska. După absolvire, în 1924, și-a satisfăcut serviciul militar, în timpul căruia a fost pilot în rezervă. A fost desemnat cel mai bun pilot din grupă.

La 19 mai 1919, Raymond Orteig, afacerist de origine franceză în domeniul hotelier din New York, lansează un premiu de 25.000 de dolari pentru primul zbor fără escală, pe ruta New York — Paris. Timp de cinci ani, concursul nu a atras niciun competitor. Însă, până la jumătatea anilor ’20, avioanele se dezvoltaseră astfel încât un asemenea zbor să devină posibil. Orteig relansează recompensa, la 1 iunie 1925, prin crearea unui depozit de 25.000 de dolari în titluri financiare negociabile la Bryant Bank. De această dată, concursul atrage numeroși competitori. Primele tentative eșuează, unele dintre ele având finaluri tragice.

De la 10 mai 1927, tânărul aviator Charles A. Lindbergh începe să efectueze primele teste cu avionul său monoplan Ryan, denumit Spirit of St. Louis, ce valora 10.000 de dolari și era construit de John Wright. În dimineața zilei de 20 mai 1927, micul avion cu un sigur motor decolează de pe aeroportul Roosevelt Field, Long Island. La 33 de ore și 30 de minute distanță, pe data de 21 mai, acesta aterizează pe aeroportul Le Bourget, din Paris, sub pilotajul tânărului de 25 de ani Charles Lindbergh.

Inițiatorul competiției, Raymond Orteig, se afla în vacanță în Franța când a primit un mesaj de la fiul său prin care era anunțat că Charles Lindbergh decolase în zborul spre Paris. Orteig a plecat imediat spre Paris, ajungând cu puțin timp înainte ca Spirit of St. Louis să aterizeze. Afaceristul l-a întâlnit pe Lindbergh la Ambasada americană, la 22 mai 1927, la opt ani după ce lansase competiția.

Presa l-a supranumit pe eroul Charles Lindberg „Lucky Lindy” și „Vulturul singuratic”.

La plecarea din Paris, Lindbergh a aruncat din avion un mesaj de mulțumire pentru francezi, deasupra Pieței Concordiei. Mesajul a fost atașat de un steag al Franței, iar Raymond Orteig l-a afișat pe peretele hotelului său, Lafayette, din New York.

La 31 august 1927, Federația Aeronautică Internațională (FAI) a ratificat performanța drept noul record mondial pentru un zbor neîntrerupt.

Procesul verbal care atesta îndeplinirea condițiilor de zbor a fost semnat de 13 oficiali francezi, Ambasadorul american Myron Herrick, oficialul belgian în domeniul aerian Willy Coppens și pilotul câștigător Charles Lindbergh.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata