Chef Alain Ducasse: O dietă cu mai puţine proteine e o necesitate pentru sănătate

Pentru o viață mai sănătoasă oamenii trebuie să adopte o dietă mai puțin bogată în proteine, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Alain Ducasse, unul dintre chefii celebri la nivel mondial, care deține restaurante notate cu maximul de stele Michelin, dar care este și creator al unei școli de artă culinară.

”În calitatea mea de artist gastronom trebuie să mă gândesc la o planetă cu o populație în creștere și la necesitatea oamenilor de a se hrăni mai sănătos, adică mai puține cereale, mai puțină sare, mai puțin zahăr, evident, mai puține proteine”, a spus Alain Ducasse.

În interviul acordat  în cadrul salonului Sirha, ce a avut loc la Lyon, la finalul lunii ianuarie, Ducasse mai vorbește despre reperele pe care trebuie să le aibă un tânăr care vrea să ajungă chef și despre cum se simte când se întâlnește cu colegii săi din industrie.

 

AGERPRES: Domnule Ducasse, aveţi trei restaurante cu trei stele Michelin, aveţi Colegiul Culinar al Franţei… Ce ne puteţi spune despre colegiu?

Alain Ducasse: Este vorba de o atitudine, de o atenţie acordată profesiei de chef, de persoană implicată în industria restaurantelor, o atenţie de artizan. Este, aș putea spune, o mișcare, o atitudine, un comportament vizavi de alţii, vizavi de produsele pe care le folosești, vizavi de sezonalitatea lor, vizavi de dorinţa de a-ţi face bine meseria de artizan, în fiecare zi. Despre asta este vorba la Colegiul Culinar al Franţei.

 

AGERPRES: Sirha este un salon care a devenit celebru în lume…

Alain Ducasse: Aici am oportunitatea de a întâlni colegi veniţi din lumea întreagă. Este o concentrare ce a câștigat, an de an, consistenţă, o adevărată orientare spre fenomenele internaţionale. Întâlnirea cu colegii te hrănește, pot spune.

 

AGERPRES: Anul trecut, aţi avut o interesantă intervenţie la World Summit Cuisine. Care sunt tendinţele mondiale în prezent?

Alain Ducasse: În prezent am o viziune globală diferită. În calitatea mea de artist gastronom trebuie să mă gândesc la o planetă cu o populaţie în creștere și la necesitatea oamenilor de a se hrăni mai sănătos, adică mai puţine cereale, mai puţină sare, mai puţin zahăr, evident, mai puţine proteine. În fine, potrivit viziunii mele, toţi locuitorii planetei ar trebui să se poată hrăni în parametri rezonabili în prezent și în viitor.

 

AGERPRES: Vă bazaţi foarte mult pe legume. Țări precum România au legume foarte bune. Este un lucru bun faptul că maeștrii gastronomiei aduc acest mesaj și în Europa Centrală, care face parte din Europa mare?

Alain Ducasse: Este vorba de consumul de legume crude, de cereale, de consumul mai mic de proteine, de consumul bazat pe producţiile sezoniere. Putem spune că este o mișcare, o tendinţă, nu trebuie să spunem direct că vrem să eradicăm consumul de carne de pasăre sau de carne de vită. Trebuie să subliniem că aceste produse pot fi consumate într-o manieră rezonabilă, care ar aduce niște costuri mai mici planetei și niște costuri mai mici pentru sănătatea noastră. Despre această orientare vorbesc și bineînţeles că ţări ca România au un interes în acest sens, ca toate ţările în care natura este generoasă. Cumpărătorii au nevoie să consume alimentele produse la nivel local. O dietă cu mai puţine proteine este o necesitate, deoarece, vorbind în termeni de ecologie, cred că acest stil de viaţă e bun pentru sănătate, e bun pentru planetă.

 

AGERPRES: Ministerul Afacerilor Externe (francez—n.r.) consideră că gastronomia este un fel de „vârf de lance” pentru turism, în Franţa. Este un lucru bun?

Alain Ducasse: Este o industrie dedicată consumatorilor, o industrie importantă, este un sector important al economiei. Faptul că un ministru îi acordă maximul de atenţie, incluzând (în strategii — n.r.) chefi pentru a dezbate viitorul artei culinare, arta culinară franceză în particular, este o idee bună. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata