China are cinci proiecte de investiţii în România, în valoare de peste 118 milioane de euro

Cinci proiecte de investiţii ale unor companii chineze în România, în valoare de peste 118 milioane de euro, au fost semnate în China, în marja Reuniunii ministeriale pentru promovare economică şi comercială dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, informează Ministerul Economiei.

Proiectele de cooperare bilaterală vizează domeniile auto, energie regenerabilă, imobiliare şi educaţie. Astfel, investitorii chinezi intenţionează să construiască o fabrică de componente auto la Braşov, investiţia în acest sens fiind estimată la 45 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investiţie în valoare de 17,6 milioane de dolari, şi construcţia, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiţie în valoare de 33 de milioane de euro.

Totodată, chinezii intenţionează să investească 23 de milioane de euro în dezvoltarea unor complexe imobiliare în zona Capitalei şi să dezvolte un proiect de cooperare şi schimb de experienţă în domeniul educaţiei în Hunedoara.

Viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, a participat în perioada 7 — 9 iunie, la cea de-a doua ediţie a Reuniunii ministeriale pentru promovare economică şi comercială dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, organizată la Ningbo, China.

În marja Reuniunii au fost semnate cele 5 proiecte de investiţii ale unor companii chineze în România, a fost organizată o expoziţie de investiţii şi comerţ, unde au participat 12 companii româneşti, au avut loc o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului chinez, unde au fost abordate teme de actualitate ale cooperării economice şi comerciale bilaterale.

„Astăzi, România are o nouă Lege privind achiziţiile publice, lege care clarifică şi simplifică anumite aspecte. Sperăm ca aceste îmbunătăţiri legislative să facă mai predictibil sectorul investiţional din România”, a declarat Costin Borc în cadrul conferinţei.

Potrivit acestuia, comerţul dintre România şi China a ajuns, anul trecut, la 3,8 miliarde de dolari, iar în primul trimestru al acestui an s-a consemnat o creştere uşoară, de 1,4%, a exporturilor produselor româneşti pe piaţa din China.

În context, vicepremierul a vorbit şi despre revigorarea Zonei Economice a Drumului Mătăsii. ‘România este deschisă şi dornică să coopereze pe acest proiect, fiind printre primele ţări care a semnat un document pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în zona economică a Drumului Mătăsii. Vrem să concretizăm proiecte de cooperare şi investiţii în acest format. Este de interes conectarea iniţiativei ‘One Belt, One Road’, prin Marea Neagră, cu Strategia Europeană pentru regiunea Dunării’, a subliniat Costin Borc.

La finalul conferinţei, delegaţiile celor 16 state din Europa Centrală şi de Est, împreună cu reprezentanţii chinezi au semnat o declaraţie privind cooperarea în sistemul 16 +1 pe relaţiile comerciale şi economie, promovarea produselor specifice, dezvoltarea de noi zone de comerţ bilateral şi extinderea sectoarelor de cooperare. De asemenea, Declaraţia prevede şi continuarea proiectelor de investiţii în infrastructura rutieră, feroviară şi maritimă, infrastructura aeriană, dar şi infrastructura energetică.

În cadrul summitului, a avut loc o întrevedere a delegaţiei române cu ministrul chinez al Comerţului, Gao Hucheng. Discuţiile s-au axat pe importanţa investiţiilor chineze în România, care este considerată o destinaţie cunoscută turiştilor chinezi, datorită relaţiilor tradiţionale dintre cele două state, fiind, în acelaşi timp, o ţară cu un imens potenţial turistic, precizează Ministerul Economiei.

„Vă vom sprijini atât pe plan turistic, cât şi pe plan comercial, astfel încât tot mai multe produse româneşti să ajungă pe piaţa chinezească. Guvernul susţine toate companiile chineze care doresc să dezvolte proiecte de infrastructură feroviară, proiecte energetice sau de turism în România. Ceea ce ne dorim de la statul român este o mai bună coordonare pe aceste proiecte, ţinând cont că anumite companii au semnat deja acorduri de investiţii”, a afirmat Gao Hucheng.

Totodată, au fost reamintite proiectele energetice unde două companii din China doresc să investească — centrala de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia şi proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. ‘Pe aceste subiecte sperăm să vă avem alături, la Bucureşti, în septembrie, când România va găzdui Centrul de dialog şi cooperare în domeniul Energiei, în format 16 +1, China — Europa Centrală şi de Est’, a mai spus ministrul român al Economiei.

În cadrul Forumului de cooperare pentru dezvoltare China — ECE a fost organizată şi cea de-a doua ediţie a Expoziţiei de Investiţii şi Comerţ, la care participă aproximativ 200 de companii din cele 16 ţări ECE şi aproape 300 de companii chineze.

România este reprezentată de 12 firme cu produse tradiţionale româneşti, viceprim-ministrul român exprimându-şi convingerea că pavilionul României va juca un rol activ pentru promovarea şi diversificarea produselor româneşti importate în zona Ningbo şi în întreaga provincie Zhejiang, contribuind la dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno — chineze. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata