Chinchilla, animalul de companie ideal

Chinchilla este ideală ca animal de companie deoarece face parte din categoria celor mai curate și mai prietenoase animale de mici dimensiuni.

Originară din America de Sud, Chinchilla (Chinchilla laniger L.) este o rozătoare care seamănă cu veverița, deși genetic nu seamănă cu nici o rasă. Ca și caracteristici amintim ochii mici și negri foarte frumoși, urechile medii, lungi și rotunjite, toate acestea combinate cu niște mustăți sensibile.

Are blana deasă și o coadă stufoasă ca de veveriță, iar partea posterioară și picioarele seamănă cu cele ale cangurului. Ea se prezintă într-o gamă largă de culori, de la alb la culoarea cărbunelui. A fost domesticită la începutul secolului trecut.

Este mai indicat să achiziționăm acest animal direct de la crescătorii de chinchille și când este la stadiul de pui. Îi place să fie mereu în centrul atenției, însă este normal ca la început să fie mai retras și timid. Cu răbdare și educându-l, într-un timp scurt, devine cel mai plăcut animăluț de companie. Chinchilla este foarte curioasă prin natura sa și adoră să aibă libertatea necesară pentru a explora. Se va apropia din proprie inițiativă atunci când are nevoie de atenție. Este un animal care nu necesită o îngrijire complicată.

Pentru o cușcă perfectă este indicat să ținem cont mai mult de înălțime și nu de mărime. Deoarece chinchilla adoră să sară, este mai potrivită o cușcă pe trei nivele cel puțin și cu un minim de 40 x 50 x 60 cm pe nivel, confecționată din metal. În cușcă este bine să aibă tuburi, folosite ca instalații sanitare, dar care sunt ideale atât pentru joacă cât și pentru dormit, potrivit www.animalutul.ro. Pentru decorarea cuștii este recomandat să folosim lemn de brad și lemn de salcâm.

În camera unde se află pentru a se simți comfortabil trebuie să menținem o temperatură între 18 — 25°C. Nu suportă căldura excesivă dar nici frigul, potrivit www.animalplanet.com.

Hrana trebuie achiziționată doar din locuri sigure și să fie specială pentru chinchille. Mâncarea pentru iepuri, deși arată exact ca și cea pentru chinchille, nu este indicată pentru acestea. Este important ca fânul uscat să nu aibă praf, lucerna le place însă mai mult și este și mult mai sănătoasă.

Faptul că mănâncă sau nu zarzavaturi, depinde de la un exemplar la altul. Le plac morcovii, strugurii, pepenii și cu foarte mare atenție le putem oferi iarbă, salată verde, varză sau alte verdețuri. De 3-4 ori pe săptămână apa trebuie schimbată.

Asemenea colegelor lor rozătoare și chinchillele rod totul, cărți, tapet sau cabluri electrice. De aceea trebuie atent supravegheate când sunt lăsate să circule prin casă. Față de celelalte rozătoare, Chinchilla nu are un miros propriu și „toaleta” trebuie schimbată o dată pe săptămână.

Pentru probleme de sănătate trebuie consultat un medic veterinar.

Chinchilla trăiește în medie 10-15 ani, dar exista excepții când ajunge și la 20 de ani. Datorită longevității, chinchilele sunt sugerate în special persoanelor care vor să aibă un animal de companie o perioadă mai îndelungată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata