Chiţoiu îşi asigură retragerea de la Finanţe: O şpagă legală paşte toate firmele din România

Un proiect de ordonanţă pus pe site-ul Ministerului Finanţelor reia o temă preferată de actualul ministru al Finanţelor Publice – obligativitatea semnăturii unui consultant fiscal pe declaraţiile depuse la Fisc. O semnătură care ar scoate bani din bilanţurile tuturor firmelor din România., conform economica.net.

Consultantul fiscal este un funcţionar inventat chiar de Daniel Chiţoiu, pe vremea când era doar şef al ANAF. Breasla a fost scoasă din hârtie şi pusă în subordinea actualului ministru. În fapt, arată ca o afacere personală a lui Chiţoiu pentru asigurarea unei retrageri liniştite şi profitabile din guvern. A încercat-o în 2007, dar nu i-a ieşit. Acum, din poziţia de putere a ministrului Finanţelor, o încearcă din nou.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de pe site-ul Finanţelor, contribuabilii pot opta pentru certificarea declaraţiilor fiscale, anterior depunerii acestora la organul fiscal, de către un consultant fiscal care e membru activ în Registrul consultanţilor fiscali.

Particula „poate” lasă loc de interpretări, însă, când vine vorba de declaraţiile rectificative, devine obligaţie. Astfel, ordonanţa spune că declaraţiile fiscale rectificative prin care firmele, (atenţie!) cu excepţia instituţiilor şi autorităţilor publice, corectează creanţa aferentă unei anumite perioade se depun la organul fiscal după certificarea lor de către un consultant fiscal.

Semnătura consultantului e obligatorie dacă prin corectare rezultă o diferenţă, în plus sau în minus, de peste 10% faţă de fiecare tip de creanţă fiscală declarată în prima declaraţie depusă, dar nu mai puţin de 10.000 lei, indiferent de numărul declaraţiilor rectificative, arată actul.

Proiectul mai spune că organul fiscal poate primi şi înregistra declaraţiile fiscale rectificative chiar dacă acestea nu sunt certificate de consultantul fiscal. Dar acestea se sancţionează cu o penalitate de 2% din diferenţa rezultată în urma corectării şi nu mai puţin de 200 lei.

Acum vine o parte de-a dreptul hilară. Dacă nu-ţi convine sancţiunea, organul fiscului ţi-o poate anula dacă te hotărăşti că totuşi ar fi bine să treci pe la consultantul fiscal. „Penalitatea se anulează de organul fiscal dacă certificarea se efectuează ulterior depunerii declaraţiei fiscale”, spune textul care vrea să devină lege. Proiectul de Ordonanţă îl găsiţi în galeria ataşată articolului.

Citește și
2 Comentarii
  1. cameleon spune

    jegul asta a reorganizat anaf, gunoiul de chitoiu

  2. Ionel spune

    Poate decizia de neconstitutionalitate a CCR privind descentralizarea ar fi o sansa sa revina specialistii in sistem. Descentralizarea anaf a fost cea mai mare prostie inventata vreodata. Nu mai functioneaza nimic . Regiunile doar isi arata muschii in fata judetelor din subordine dar ele nu au nci un fel de specialisti. Legatura dintre judete si anaf nu mai exista. Nu ai unde cere un punct de vedere. Specialistii, cei care creaza actele normative pe care oamenii de la fisc le pun in aplicare sunt la anaf nu la regiuni. Cum sa obtina rezultate judetele cand ele stau doar sa dea explicatii la regiune pt orice. Regiunile nou infiintate si judetele nu vorbesc aceeasi limba. Iar noi contribuabilii suntem undeva departe ………. Am ajuns sa ii regretam pe cei de la fisc si garda. Macar stiau sa ne raspunda la solicitari. Regiunile ……….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata