Cinci elevi români participă la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume

Cinci elevi români vor participa în perioada 10-16 mai, alături de alți 1.700 de elevi din 70 de țări, la cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair, la Los Angeles, competiție dotată cu premii în valoare de 5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă al Intel remis vineri , anul trecut, marele premiu al competiției, „Gordon E. Moore”, de 75.000 de dolari, a fost câștigat de românul Ionuț Budișteanu cu proiectul „Mașina low-cost fără șofer”.

În 2014, șansa României la Intel ISEF este reprezentată de Octavian Coca și Ștefan Dascălu din Suceava, Daniel Coșovanu din Solca, Ștefan Iov și Alexandru Glonțaru din București.

‘Succesul extraordinar al României la Intel ISEF în 2013, datorită lui Ionuț Budișteanu, a demonstrat potențialul și pasiunea tinerilor din țara noastră pentru știință și tehnologie. Le dorim succes în cadrul competiției de la Los Angeles participanților de anul acesta și îi încurajăm să câștige cât mai multe premii’, a declarat Adrian Cioroianu, business development manager, Intel.

Elevii Octavian Coca și Ștefan Dascălu de la Colegiul Național ‘Petru Rareș’, Suceava, participă în acest an la Intel ISEF cu un proiect ce își propune să trateze, prin joacă, afecțiuni precum ADHD (Deficit de Atenție / Tulburare Hiperkinetică).

Folosind aceste tipuri de dispozitive sau altele similare, utilizatorul își poate antrena, prin joc, capacitatea de a-și induce o stare de atenție, ceea ce este foarte util în rezolvarea eficientă a sarcinilor zilnice care necesită un nivel mare de concentrare, inclusiv a atenției în procesul de învățare, dar și pentru tratarea tulburărilor psihiatrice cum ar fi ADHD.

Elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic ‘Tomșa Vodă’, Solca, județul Suceava, Daniel Coșovanu a realizat un generator de aer cald, low-cost, ce nu poluează și care poate fi folosit pentru încălzirea locuințelor. Proiectul său ‘Generator Solar de Aer Cald: Construcție și Aplicabilitate’ constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele alimentare de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la încălzirea unei incinte.

Panoul reprezintă o alternativă pentru încălzirea locuinței în timpul zilelor senine sau parțial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Acesta poate înlocui combustibilii fosili des folosiți pentru încălzirea camerelor dintr-o locuință atâta timp cât soarele este prezent pe cer.

Generatorul nu poluează, nu consumă energie electrică și poate fi realizat cu costuri mici, reprezentând o investiție importantă pentru orice persoană care dorește să protejeze mediul înconjurător făcând în același timp economii.

Alți doi elevi din clasa a XI de la Colegiul Național de Informatică ‘Tudor Vianu’ din București, Ștefan Iov și Alexandru Glonțaru, merg la Intel ISEF cu un proiect ce propune folosirea în construcția clădirilor a unui adeziv similar cu cel produs de păianjenul de grădină. Cei doi elevi susțin că acest tip de adeziv este o soluție în problema pierderilor umane și materiale cauzate de seisme, fiind ieftină, ecologică și ușor de aplicat.

Rigidizarea la șocuri, vibrații și umiditate conferă adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice și apoi de a o elibera lent. Compatibilitatea mare cu materialele utilizate și puterea de penetrare a adezivului mențin pereții întregi chiar dacă se descompun la nivel aproape microscopic.

Cei doi elevi au proiectat o fabrică semivie, un sistem autonom de întreținere în viață a coloniilor de celule cu care vor să asigure obținerea adezivului în cantitate mare și la un pret mic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata