Cinteză (BNR): Băncile româneşti vor fi testate, în octombrie 2015; aş vrea ca tot sistemul să fie evaluat

Băncile din România vor fi supuse, cel mai probabil în octombrie 2015, unui exercițiu de evaluare cuprinzătoare (AQR), înaintea intrării în mecanismul de cooperare cu Banca Centrală Europeană /BCE/, a declarat, sâmbătă, 29 noiembrie, directorul Direcției Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României /BNR/, Nicolae Cinteză, care a avut în această săptămână prima întâlnire cu reprezentanții BCE, în acest sens.

„Personal, aș vrea ca AQR-ul să se facă la tot sistemul (dar nu s-a stabilit încă — n.r). (…) Din punctul meu de vedere vor fi probleme la AQR, de aceea am pus șaua pe bănci să provizioneze așa cum trebuie (…) S-ar putea ca, după octombrie, să se deruleze testul și referința va fi 31 decembrie 2014. Asta s-a discutat ieri (vineri, la Frankfurt — n.r.). Acesta este motivul pentru care insistăm ca activele să fie reflectate în bilanț la o valoare cât mai aproape de valoarea de piață, fiindcă experiența pe care au avut-o cele opt subsidiare care au făcut obiectul AQR-ului precedent ne-au arătat că lucrurile nu sunt chiar așa de joacă”, a explicat Cinteză.

Acesta a precizat că acest test trebuie derulat în termen de maximum cinci luni de la exprimarea oficială a intenției de asociere din partea unei țări, iar BCE are termen tot cinci luni să se pronunțe, însă nicio țară nu a depus încă vreo cerere.

„Lucrurile sunt la început. Suntem una din primele țări care și-a exprimat intenția de a intra în strânsă cooperare cu BCE”, a mai spus Cinteză.

Referitor la băncile care vor intra în directa supraveghere a BCE, șeful Supravegherii a spus că mărimea este criteriul în funcție de care vor fi alese, două dintre primele trei bănci din sistemul românesc fiind, deja, incluse în grupuri europene monitorizate.

„A treia ar fi Banca Transilvania. A rămas să se decidă. Însă, supravegherea directă se face tot prin noi (BNR)”, a subliniat oficialul.

Cinteză susține că va fi o problemă în privința taxării, pentru că marile grupuri sunt deja taxate de către BCE, iar dacă acest lucru se va întâmpla și cu subsidiarele lor din România, se poate vorbi despre dublă axare.

„La noi, BNR nu taxează băncile pentru că le supraveghează. S-ar putea să se elimine subsidiarele grupurilor europene (din supravegherea directă de către BCE-n.r.)”, a precizat Nicolae Cinteză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata