Ciocăneşti, judeţul Suceava – Satul Cultural al României 2014

Satul Ciocăneşti din judeţul Suceava a primit, joi, titlul de Satul Cultural al României, a anunţat, la Ambasada Franţei, ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini.

 Grapini a caracterizat proiectul drept unul „extraordinar pentru România” şi a felicitat Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), ca şi toate localităţile membre. „Oamenii schimbă lumea, oamenii schimbă viaţa”, a spus ministrul, care a adăugat că satele trebuie încurajate pentru dezvoltare şi condiţii bune de viaţă, dar şi pentru păstrarea tradiţiilor, portului, sărbătorilor, mâncării tradiţionale.

Maria Grapini şi-a exprimat mândria că, la Târgul de Turism din Israel, standul României a fost foarte vizitat, ţara noastră fiind aleasă pentru a organiza conferinţa de presă a evenimentului, „semn că are multe de spus pe harta lumii în acest domeniu”.

Ambasadorul Franţei, Philipe Gustin, a evidenţiat importanţa acestei noi iniţiative a AFSR.

El a anunţat că Institutul Francez, partener al evenimentului, va oferi localităţii câştigătoare liberul acces la „Culturetheque”, un portal de acces către amplu fond de resurse digitale on line.

„Nu suntem în competiţie cu nimeni şi vom încerca să implicăm cât mai multe comune în realizarea acestui program”, a spus primarul din Ciocăneşti, Radu Ciocan.

El a declarat  că printre acţiunile şi evenimentele pe care Ciocăneştiul le propune se numără Festivalul Ouălor Încondeiate, Plutăritul, Civilizaţia Muntelui, Bistriţa Aurie, ca şi promovarea lăzilor de zestre.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, şi preşedintele AFSR, Nicolae Marghiol.

Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR) a organizat, joi, la sediul Ambasadei Franţei în România, evaluarea candidaturilor depuse de cinci localităţi pentru obţinerea titlului de Satul Cultural al României 2014.

La evaluarea finală au fost reţinute candidaturile comunelor Cumpăna (judeţul Constanţa), Izvoarele (judeţul Prahova), Bezdead (judeţul Dâmboviţa), Poiana Stampei (judeţul Suceava) şi Ciocăneşti (judeţul Suceava).

După Ciocăneşti s-au situat, în ordine, comunele Poiana Stampei, Cumpăna, Izvoarele şi Bezdead.

Creată în 2010, AFSR este organizaţie naţională pentru promovarea valorilor perene ale satului românesc.

Principalele obiective ale asociaţiei se referă la valorificarea şi promovarea potenţialului turistic al satelor româneşti; conservarea şi răspândirea tradiţiilor; crearea unor oportunităţi de dezvoltare economică; sensibilizarea opiniei publice la problemele satelor şi realizarea formării profesionale a locuitorilor din sate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata