Cioloş: România ar putea juca un rol important în constituirea unei pieţe regionale de cereale

România ar putea juca un rol important în constituirea unei pieţe regionale de cereale, cu forţă de negociere şi la nivel internaţional, a declarat premierul Dacian Cioloş, marţi, la Conferinţa privind securitatea alimentară organizată la Institutul Bancar Român.

„Dincolo de ceea ce România poate şi trebuie să facă pentru a-şi pune în valoare acest potenţial naţional, cred că este important să gândim de acum şi în termeni regionali, pentru că sunt domenii de producţie agricolă cum ar fi cerealele, în care în momentul de faţă dată fiind evoluţia pe piaţa internaţională nu mai e suficient să produci în cantităţi importante, ci mai ales să ai pieţele de desfacere adaptate şi să ai capacitatea de negociere a preţurilor, pentru că trăim într-o lume în care preţurile la produse alimentare, în general, şi la cereale, în special, sunt foarte volatile. Din acest punct de vedere, cred că nu ne mai putem baza doar pe ceea ce putem face cu mecanisme de intervenţie pe piaţă, aşa cum Uniunea Europeană obişnuia să facă în trecut, ci mai ales cum putem face pentru a asigura o anumită stabilitate a preţurilor prin capacitate de negociere, prin forţă de negociere pe piaţă”, a afirmat Cioloş.

Potrivit acestuia, piaţa regională de cereale ar putea fi constituită pornind de la faptul că, în Uniunea Europeană şi în vecinătatea UE, România are ţări vecine cu potenţial de producţie agricol important — Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria—, dar şi de la faptul că are deschidere la Marea Neagră.

„România împreună cu aceste ţări ar putea juca un rol important în constituirea unei pieţe regionale de cereale şi pornind de aici şi pe alte produse agricole, dar mă gândesc în primul rând la cereale, cu forţă de impact, de negociere nu doar la nivel regional, ci şi la nivel internaţional”, a spus Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a subliniat că este necesară o bună organizare a producătorilor agricoli din România.

„Dincolo de ceea ce poate să facă statul pentru facilitarea creării unor astfel de burse şi parteneriatul cu ţările vecine în această perspectivă, asta presupune în primul rând o bună organizare a producătorilor agricoli din România atât pentru a concentra producţia, cât şi pentru a avea capacitatea să stocheze această producţie sau surplusul de producţie care nu este comercializat imediat să-l stocheze pentru a putea apoi negocia preţurile atunci când piaţa este cel mai bine adaptată”, a precizat Cioloş.

El a adăugat că este necesar şi ca producţia în sectorul agro-alimentar să fie realizată la norme europene.

„Cu statele membre ale Uniunii Europene în interiorul politicii agricole comune există aceste posibilităţi de parteneriat, cu ţările vecine avem acordurile de liber schimb, atât cu Republica Moldova, cât şi cu Ucraina, care constituie un cadru care ar trebui să ne permită să purtăm aceste discuţii şi să construim aceste parteneriate pe termen lung, care pot merge dincolo de parteneriate comerciale şi la parteneriate profesionale sau administrative pentru a sprijini aceste ţări să producă în sectorul agro-alimentar la norme europene. Atuul Uniunii Europene faţă de alte zone din lume în sectorul agro-alimentar e constituit în primul rând de standardele de securitate, de siguranţă alimentară foarte ridicate în raport cu alte părţi din lume”, a spus Cioloş. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata